Parodontoza


Kaj je najprej parodontoza? Parodontoza je neke vrste bolezen, ki se pojavi v notranjosti ust in se pokaže na obzobnih tkivih. To naprej vodi do vnetja dlesni in ustvarjanja žepkov, ki so povod za nabiranje bakterij in izpadanje zob. Prvi znaki, ki se pojavijo so krvavenje dlesni med ščetkanjem, zatečene in pordele dlesni, bolečina, vneta dlesen, slab zadah, slab okus, zobje lezejo narazen in med njimi nastajajo špranje, ter spremeni se ugriz. Za zdravljenje parodontoze, se je dobro čim prej odločiti in ukrepati, da ne pride do popolnega izpada zob.

Parodontoza lahko ogroža tudi naše splošno zdravje in vpliva na počutje, saj vemo da se ob bolečinah ne moremo sprostiti. Prav tako, nam lahko poškodovan zob ali pa dlesen povzroča dnevne migrene. Poznamo več bolezni, ki jih spremlja parodontoza. To so ginvitis ali vnetje dlesni (prikaže se rdeča dlesen, krvavenje pri ščetkanju, grizenju…, slab zadah, zobni kamen, zobna obloga in to traja več let/ desetletij). Prva stvar, ki pokaže, da je parodontoza prisotna je nastanek obzobnih žepov (prostor med zobom in dlesnijo se poveča, ker se dlesen umakne od zoba).

Zakaj pa se pravzaprav parodontoza pojavi? Ta bolezen, oziroma bakterijska okužba, se ponavadi pojavi zaradi pomanjkanja ali nepravilne ustne higiene. Ker ne skrbimo dovolj, se na zobeh kopičijo zobne oblog, v katerih se pojavijo bakterije, te pa spodbujajo k vnetju našega organizma. Nastane pa lahko tudi zaradi preveliko stresa, kajenja, pomanjkanja vitaminov in mineralov ali pa je bolezen dedna in se je naprej prenesla na vas. Če se čim prej oglasimo pri zobozdravniku, že v prvih znakih, potem bo parodontoza lahko ozdravljiva in nadzirana. ne bo vam treba porabiti veliko denarja na posegih. Več glede na temo parodontoza si lahko preberete na spletni strani zobozdravstvenega centra Lux Dental in si zagotovite svoj brezplačen pregled in nasvet, če izpolnite naveden obrazec.