Spanec je zelo pomemben del našega vsakdana. Ni dovolj samo količina spanca, ampak tudi kvaliteta, na katero pa vpliva veliko dejavnikov. Posteljnina, ki jo izberemo za svojo posteljo, je lahko ključni element pri zagotavljanju dobrega spanca. Odvisno od našega okusa, je lahko posteljnina iz različnih materialov. Nekateri prisegajo na bombaž, nekaterim pa je bolj všeč svila ali pa saten. Ponudba posteljnine na slovenskem trgu je velika.

Najboljša posteljnina je tista, ki je iz materialov, ki omogočajo, da koža diha, istočasno pa vpijajo vlago, ki jo ponoči proizvede naše telo. Naravni materiali pa poskrbijo tudi za alergike, saj ne dražijo kože in ne povzročajo srbečice. Vsekakor ne boste zgrešili, če boste za vašo posteljnino izbrali 100 % bombaž. Izbira posteljnine pa je lahko odvisna tudi od letnega časa, saj poleti potrebujemo, da posteljnina diha, za kar je najboljša izbira bombaž ali pa krep, ki nudi prijeten občutek hladu na naši koži. Za pozimi pa ponavadi izberemo flanelasto posteljnino, za katero je značilno gosto tkanje, zaradi katerega nam nudi prijetno toplino in udobje. Je pa tudi enostavna za vzdrževanje, ker se ne mečka in jo ni potrebno likati. Glede na izgled spalnega prostora pa izberemo tudi barvo posteljnine. Bela barva je preveč monotona, zato izberite bolj žive barve z različnimi vzorci, ki bodo popestrili vašo posteljo. Za otroke lahko izberete tako, ki ima poslikane motive najljubših risanih junakov in bo tako odhod v posteljo še prijetnejši.

Vzdrževanje posteljnine je odvisno od materiala in od tega, koliko se ponoči potite, in ali ste nagnjeni k alergijam. Zato je pomembno dosledno pranje posteljnine, kar pomeni enkrat na teden ali pa vsaj vsake 14 dni. Priporoča se pranje brez uporabe mehčalca in sušenje na svežem zraku. Le vzdrževana posteljnina je dovolj kvalitetna, da vam lahko omogoči nemoten, miren spanec. Zato se tudi priporoča, da vsake dve leti staro posteljnino zamenjate z novo.