Barve za les, ki nudijo kvalitetno zaščito


Pri lesu je najbolj pomembna osnovna zaščita in barvanje. Zadnja leta lahko opazimo, da se les ponovno vrača v modo, da ga vedno bolj uporabljajo ljudje tako za pohištvo kot tudi za izdelavo svoje sanjske hiše, prav tako pa lahko opazimo, da se les uporablja na tistih mestih, na katerih ga nekdaj tudi slučajno ne bi. Seveda pa je zavedanje in znanje ljudi danes popolnoma drugačno, kot je bilo nekdaj.

Danes se prav čisto vsi zavedamo, da je osnovna zaščita za les izredno oz. najbolj pomembna, medtem ko so se včasih uporabljale zgolj povsem navadne barve za les, katerih smisel je bil bolj ali manj le barva. Sicer je res, da se niso uporabljale barve za les z oljem kot osnovna zaščita za les, ampak vseeno osnovna zaščita za les ni imela toliko pozornosti, kot jo ima danes. Oljne barve za les se namreč uporabljajo nujno šele po nanosu osnove, sicer les ne more vpiti zaščite. Razlog, da je to tako pomembno, je v tem, da se z osnovo podaljša življenjska doba lesa in vseh izdelkov, hkrati pa jasno s tem skrbimo tudi za okolje, saj sečnja ni tolikokrat potrebna, ker lesenim izdelkom zelo podaljšamo življenjsko dobo.

barve za les

Seveda se po tem premazu uporabijo tudi barve za les, ki imajo tudi dodatno funkcijo, to je še dodatna zaščita. Najboljše barve za les torej niso namenjene samo za lepši izgled, temveč tudi za dodatno ščitenje. In ne pozabite, ves čas imejte v glavi najprej zaščito, hkrati z zaščito pa tako ali tako pride na vrsto tudi izgled. Imamo pa na veliko srečo danes tudi zelo različne barve za les, saj lahko uporabimo ogromno različnih odtenkov, s čimer dosežemo to, da lahko obdržimo praktično čisto osnovni izgled lesa ali pa ga popolnoma spremenimo z bolj temnimi odtenki ali pa jasno nekaj vmes.

Je pa res, da lahko zadnje čase opazimo, da imajo ljudje najraje takšne barve za les, pri katerih se kar najbolj obdrži naravni izgled lesa, torej da le – ta tudi po barvanju izgleda, kot da ga ne bi popolnoma nič obdelali z nobenim sredstvom. Vidijo se namreč čisto vse grče, letnice lesa in ostalo in ravno to je čar takšnih odtenkov. Se pa seveda ne da prikriti na ta način tudi nobene napake v lesu, v kolikor je le – ta prisotna.