Zakaj obiskati Bivak pod Skuto?


V zadnjih letih je pohodništvo postalo prava modna muha. Skoraj vsi že vemo, da je športna aktivnost za človeka zelo priporočljiva, saj ima na telo številne pozitivne učinke. Ker je pohodništvo športna aktivnost, ki jo lahko izvaja skoraj vsak in pri kateri lahko intenzivnost prilagajamo svojim sposobnostim, skoraj ni več vrha, slapa, jezera ali planine, na kateri ne bi srečali vsaj še enega pohodnika. V naravi z lahkoto najdemo tudi prostor za sprostitev, uživanje v tišini in svežem zraku, kar pa je v tem hitrem svetu še kako zaželeno in nujno potrebno. Največ je takih, ki se v naravo »izgubijo« za nekaj ur, vse več pa je tudi avanturistov, ki v visokogorju želijo preživeti več dni zapored in tam tudi prespati. Eden izmed sodobnejših in novejših možnosti za spanje visoko med oblaki je Bivak pod Skuto. Kako izjemen je, se lahko prepričaš sam, tako da ga obiščeš ali pa si ga ogledaš na tej povezavi: https://www.mountainsgeek.com/destinacije/bivak-pod-skuto/

bivak pod skuto

Bivak pod Skuto je marsikateri pohodnih obiskal že veliko pred letom 2016, ko je le-ta stal na malo drugačni poziciji. Kljub temu, da bivak ni slovel po svojem izgledu in izjemnem razgledu iz njega, je bil dobra točka za pohod v visokogorje, prav tako pa dovolj dobro prenočišče za tiste, ki so ga potrebovali. Od leta 2016 pa je Bivak pod Skuto prenovljen in privablja številne pohodnike, ki si v njem želijo prespati tudi zaradi njegove izjemnosti. V bivaku je prostora za 10 ljudi naenkrat, največja njegova posebnost pa sta dve stekleni steni, ki omogočata veličasten razgled na okoliške gore, proti dolini Kamniške Bistrice, nad katero je postavljen in seveda na Skuto – goro, po kateri je poimenovan.

Bivak pod Skuto je postavljen v Kamniško – Savinjskih Alpah, na nadmorski višini 2070 metrov. Direktna pot, ki vodi do njega je le ena. Kljub temu, da je precej poznan med pohodniki, pa omenjena pot ni markirana, prav tako pa od nas zahteva nekaj več pohodniških izkušenj, saj je pot nekoliko bolj zahtevna. Zahtevnejši deli so zavarovani z jeklenicami.

Kar Bivak pod Skuto naredi tako poseben je njegova arhitektura. Špela Videčnik in Rok Oman sta v sodelovanju s harvardskimi študenti arhitekture, ob upoštevanju vseh vremenski razmer, katerim je bivak izpostavljen, razvila dizajn, ki obenem sovpada z okolico in hkrati tudi navduši vsakogar. Bivak pod Skuto je sestavljen iz treh delov. Prvi del je namenjen prihodu v bivak in spravi pohodniške opreme. Prav tako je v njem prostor za pripravo jedi ter miza na kateri lahko pomalicamo. Drugi del je namenjen predvsem druženju, saj vsebuje klopi. Na klopeh je možno tudi prespati. Tretji del pa je namenjen le spanju in je v njem zahtevana tišina. Notranjost bivaka je narejena iz lesa.

Bivak pod Skuto je prvi realizirani bivak v projektu izgradnje 14 bivakov po Sloveniji. Večino sredstev za njegovo izgradnjo je donirala tujina, pri njegovi izgradnji pa je sodelovalo več kot 50 različnih strokovnjakov.

Bivak pod Skuto je odprt čez celo leto, zato lahko v njemu prenočimo kadarkoli. Potrebno pa je opozorilo, da ležišč ni mogoče predhodno rezervirati, niti nikjer ni podatka o trenutni zasedenosti bivaka.