Vse večja tehnološka naprednost in digitalizacija sveta odpirata neskončne možnosti za izboljšanje našega vsakdanjega življenja. In vse to se je dotaknilo tudi varnosti naših domov. Eden izmed načinov za povečanje domače varnosti je wifi domofon, sodobna naprava, ki združuje tradicionalne funkcionalnosti domofonov z napredkom brezžične tehnologije. Torej, če razmišljate o posodobitvi varnostnega sistema v vašem domu, je rešitev na dlani – enostavno naročite kvaliteten wi-fi domofon!

Če pa s to vrhunsko napravo še niste tako seznanjeni, pa vam v nadaljevanju ponujamo nekaj ključnih informacij.

Kaj je wifi domofon in kako deluje?

Wifi domofon je orodje, ki omogoča prepoznavanje obiskovalcev pri vašem vhodu, bodisi vizualno, avdio ali oboje. Deluje na osnovi brezžične internetne povezave in je bistveno bolj napreden kot klasični domofoni. Z uporabo tega sistema lahko učinkovito nadzirate, kdo ima dostop do vaših vhodnih vrat, kar lahko pomaga preprečiti nepooblaščen vstop. Ta sposobnost nadzora je še posebej koristna pri zagotavljanju varnosti tako v stanovanjskih kot poslovnih prostorih.

Ko oseba pritisne zvonec vašega wifi domofona, se ustvari avdio in video povezava, ki se prenaša preko brezžičnega omrežja. S pomočjo pametnega telefona, tabličnega računalnika ali drugega povezanega naprave lahko vidite in komunicirate z osebo pred vrati, ne glede na to, kje ste.

Če pogledamo čisto s tehničnega vidika, delovanje domofona lahko razdelimo na naslednje korake:

 • Aktivacija

Ko obiskovalec pritisne gumb za zvonec wifi domofonu, se aktivirata kamera in mikrofon, ki začneta prenašati video in avdio signal.

 • Prenos

Avdio in video signal se prenašata preko vaše domače brezžične povezave. Naprava torej ne potrebuje posebne žične povezave, kar olajša namestitev in uporabo.

 • Obvestilo

Ko je klic aktiviran, prejmete obvestilo na povezani pametni telefon, tablico ali računalnik.

 • Interakcija

Na svoji napravi lahko vidite in komunicirate z obiskovalcem, ki je pritisnil na zvonec, ne glede na to, kje se trenutno nahajate.

 • Nadzor

Poleg komunikacije z obiskovalci, lahko wifi domofon uporabite tudi za daljinski nadzor vhoda v vaš dom ali drugih področij, ki jih pokriva kamera.

Z domofonom boste takoj vedeli, kdo je pred vašimi vrati

Prednosti uporabe brezžičnega domofona

Wifi domofon ponuja številne prednosti v primerjavi s tradicionalnimi sistemi. Njegove glavne značilnosti in prednosti so:

 • Daljinsko nadziranje

Zahvaljujoč brezžični povezavi lahko wifi domofon deluje ne glede na vašo lokacijo. S tem lahko spremljate dogajanje pred vašimi vrati, tudi če niste doma.

 • Video in avdio prenos

Ker večinoma vključujejo kamero in mikrofon, ki omogočata vizualno in zvočno komunikacijo z obiskovalci, lahko vidite, kdo je pred vašimi vrati, ne da bi jim bilo treba odpreti.

 • Večja varnost

Z možnostjo vizualne identifikacije obiskovalcev pred odpiranjem vrat, se poveča varnost vašega doma. Če opazite sumljivo dejavnost, lahko hitro obvestite varnostne službe.

 • Združljivost z drugimi napravami

Običajno so združljivi z različnimi napravami, kot so pametni telefoni, tablični računalniki ali računalniki.

 • Nadzor večih območij

Nekateri naprednejši modeli omogočajo povezavo več kamer, kar vam omogoča nadzor več območij vašega doma.

 • Zapisovanje dogajanja

Nekateri modeli omogočajo snemanje videoposnetkov ali slik, kar je lahko koristno za kasnejšo identifikacijo obiskovalcev ali dokazovanje morebitnih nepravilnosti.

 • Enostavna namestitev in uporaba

Ker wifi domofon deluje brezžično, je njegova namestitev precej enostavna.

Uporaba brezžičnega domofona je odlična izbira za tiste, ki želijo izkoristiti tehnološki napredek za povečanje varnosti in udobja svojega doma. Z vsestranskimi funkcijami in preprosto uporabo lahko ta naprava bistveno izboljša vašo kakovost življenja in občutek varnosti.

Kaj je dobro upoštevati pred izbiro?

Pred nakupom brezžičnega domofona je smiselno razmisliti o dveh dejavnikih:-

 • Prihodnje izboljšave varnostnega sistema

Če načrtujete nadgradnjo ali izboljšanje trenutnega varnostnega sistema, je priporočljivo izbrati wifi domofon, ki je združljiv z drugimi varnostnimi napravami ali ki se lahko nadgradi z dodatnimi funkcijami.

 • Spremembe postavitve objekta

Če razmišljate o prenovi ali spremembi postavitve svojega objekta, je pri izbiri in namestitvi brezžičnega domofona to zagotovo potrebno upoštevati. Morda boste morali premakniti domofon na drugo lokacijo ali dodati dodatne enote za pokritje novih vrat ali vhodov.

Pri inštalaciji pa ne pozabite določiti, kdo bo wifi domofon v glavnem uporabljal. To vam lahko pomaga pri izbiri modela, ki je najbolj primeren za potrebe in zmožnosti teh uporabnikov. Na primer, starejšim ali tehnološko manj veščim uporabnikom bi lahko ustrezal bolj preprost in intuitiven model.

Wifi domofon vam bo nudil dodatno varnost

Kakšen domofon izbrati?

Obstajajo štiri glavne vrste domofonskih sistemov. Prvi je ožičen sistem, ki je pogosto nameščen med gradnjo objekta. Ta vrsta domofona je običajno manj draga za namestitev, če je zgradba še v gradbeni fazi. Vendar pa je namestitev ožičenega sistema v že zgrajeno stavbo običajno dražja od drugih možnosti, saj je njegova namestitev bolj zapletena.

Wifi domofon pa deluje na mobilnih podatkih ali brezžičnem internetu. Nekateri delujejo samo na 4G omrežjih, zato je pomembno, da preverite pokritost v vašem območju. Ti domofoni so idealna rešitev za tiste, ki želijo namestiti domofon v že zgrajeni zgradbi.

Poleg teh dveh vrst so na voljo tudi domofoni z dodatnimi funkcijami, kot je denimo video nadzor. Ta funkcija omogoča ne samo vizualni pregled obiskovalcev, ampak tudi nadzor celotnega vhoda v zgradbo. Nekateri modeli imajo tudi infrardečo osvetlitev, ki je koristna za nadzor vhoda ponoči.

Torej, pri izbiri domofona je treba upoštevati različne dejavnike, vključno s fazo gradnje vaše zgradbe, vrsto omrežne povezave, ki jo imate na voljo, in dodatne funkcije, ki jih želite vključiti v svoj sistem.

Pomembno pa je vedeti, da so video domofoni, ki omogočajo vizualizacijo obiskovalcev, običajno dražji kot tisti, ki nudijo samo zvočno komunikacijo. Kljub temu je video funkcija za mnoge uporabnike vredna dodatnih stroškov, saj zagotavlja dodatno raven varnosti. Domofoni z video funkcijo lahko ponujajo enosmerno ali dvosmerno komunikacijo, kar omogoča interakcijo z obiskovalci preko video povezave.

Za tiste, ki iščejo bolj cenovno ugodne možnosti, bi lahko bil sprejemljiv domofon z črno-belim ali enobarvnim zaslonom, vendar to morda ne bo zadostovalo, če je potrebno prepoznavanje obrazov ali podrobnosti v slabih svetlobnih pogojih. Če pa vas stroški ne skrbijo, potem bi bil domofon z visoko ločljivostjo zaslona lahko odlična izbira, zlasti za tiste, ki ne razpolagajo z ločenim CCTV sistemom.

Če pa imate že nameščen CCTV sistem, morda dodatne video funkcije na domofonu ne potrebujete. V tem primeru bi domofon, ki ponuja samo zvočno komunikacijo, lahko bil cenovno ugodna in učinkovita rešitev. Zvočni domofoni se pogosto uporabljajo tudi v stanovanjskih in poslovnih okoljih za komunikacijo v sili.

Kako wifi domofon vpliva na varnost vašega doma?

Da za na konec še strnemo – brezžični domofon poveča varnost doma na več načinov:

 1. Nadzor nad obiskovalci – s tem, ko omogoča vizualno ali avdio identifikacijo oseb na vhodu, wifi domofon omogoča uporabniku, da odloči, ali naj obiskovalcu dovoli vstop ali ne.
 2. Preprečevanje nepooblaščenega dostopa –  s sposobnostjo nadzora dostopa, preprečuje nepooblaščen vstop, kar je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti v stanovanjskih in poslovnih prostorih.
 3. Oddaljen dostop in nadzor – wifi domofon se lahko upravlja na daljavo, kar pomeni, da lahko uporabnik sprejme ali zavrne klic na domofon ne glede na svojo lokacijo, kar dodatno povečuje varnost.
 4. Združljivost z drugimi varnostnimi sistemi – ker so združljivi z drugimi varnostnimi napravami, kot so alarmi ali CCTV kamere, omogočajo optimalno delovanje celostnega varnostnega sistema.

Pri izbiri wifi domofona velja upoštevati, da so nekatere znamke, kot sta Bticino in Legrand, priznane po svoji kakovosti in zanesljivosti. Njihovi videofoni temeljijo na tehnologiji dvožilnega sistema in omogočajo povezavo zunanje domofonske enote z eno ali več notranjimi enotami. Pred nakupom poiščite nasvet strokovnjaka, saj imajo ponudniki domofonov in drugih varnostnih rešitev strokovno znanje in izkušnje, ki vam pri odločitvi lahko pomagajo.