Sir


SirNe glede nato, katero vrsto sira obožujete, je sir odlično živilo, saj vsebuje veliko beljakovin, vitamina B in kalcija. Uživanje sira še posebej priporočajo otrokom in starejšim, saj zaradi vsebnosti kalcija bistveno pripomore k zdravim kostem in zobem ter zavira nastanek osteoporoze. Kalcij v siru učinkovito lajša simptome migrene in pred menstrualnega sindroma. Zaradi vitamina B ga priporočajo nosečnicam, saj skrbi za lepšo kožo. Več o siru in receptih za pripravo različnih sirovih jedi najdete na http://mojsircek.si/. Nekatere študije pravijo, da naj bi sir preprečeval tudi rakava obolenja ter zniževal visok krvni pritisk.

Kljub vsem pozitivnim učinkom sira na naše zdravje pa z uživanjem ne gre pretiravati, saj sir vsebuje veliko nasičenih maščob, ki vplivajo na slab holesterol. Pa tudi sol v siru predstavlja velik dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja. Danes smo na tržišču obkroženi z več vrstami sira, in sicer vse od zelo trdega, trdega, poltrdega, mehkega, svežega, topljenega do sira z različnimi dodatki. Na naših mizah pa je največkrat možno zaslediti parmezan, mocarelo, emenatalski sir itd. Sir se odlično poda različnim jedem, kot so testenine, prigrizki, omake, zelenjava ipd.

Preden ga želite postreči pa ga je priporočljivo vsaj pol ure pustiti na sobni temperaturi, saj bo tako sir razvil svoj pravi, močnejši okus. Sir se odlično poda tudi vinu, kar so odkrili Francozi, saj je sir in vino na zabavah pri Francozih izredno priljubljen. Sir je dobra hrana, ki učinkovito deluje tudi proti nespečnosti, saj košček sira pred spanjem bistveno pripomore k boljšemu spancu, saj zmanjšuje stres in povzroča zaspanost. Skratka sir je priporočljivo pogostejše uvrščati na jedilnik, saj ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Seveda vse v zmernih mejah.