Poceni lesni peleti


Obdobje jeseni in zime le ni še tako daleč kot se zdi, zato je pametno da čim prej začnete načrtovati kako boste ogrevali svoj dom med hladnejšimi meseci v letu. Mnogi so že opustili kurjenje na kurilno olje ter nafto in izbrali lesne pelete. Lesni peleti so odlična izbira, saj poleg tega, da prihranite kup denarja, je ogrevanje vašega doma bolj enostavno in bolj prijazno za okolje.

Na spletni strani peleti-ceneje.si/kako-nastanejo-peleti najdete vse potrebne informacije kaj lesni peleti sploh so, kako jih izdelajo in vam nudijo nakup lesnih peletov. Če boste kupovali lesne pelete boste bili zagotovo prepričani kaj zares kupujete saj je sestava peletov, iz katerih vrst dreves so, označena.

lesni peleti

Lesni peleti nastanejo iz opilkov, žagovine, lesnega praha, lubja in ostalih delov dreves, če niso uporabni za nič drugega. To najprej zmeljejo v lesnih mlinih. Potem je na vrsti sušenje, da ima les le še približno osem odstotkov vlage. Naslednji korak je stiskanje tega lesa v posebni napravi, ki mu da takšno obliko, kot jo imajo lesni peleti na koncu. Za to napravo se je prijelo ime peletirka. Pri tem se sprošča iz lesa lignin, ki deluje kot naravno vezivo. Peleti so lahko različnih velikosti in debelin. Najpogostejši so lesni peleti z dolžino štiri centimetrov in debelino šestih milimetrov. Ker so peleti vroči, ko pridejo iz peletirke sledi ohlajanje, ko pa se hladijo jih sortirajo, razvrstijo in pakirajo v različno velike vreče. Najpogostejše je pakiranje lesnih peletov v vreče po petnajst kilogramov in po tisoč kilogramov.

Obstaja več vrst lesnih peletov, najpogosteje uporabljen les za njihovo izdelavo je les jelke ali smreke, pogosto se uporablja tudi les bukve, nekateri lesni peleti pa so narejeni iz mešanice več vrst lesa.

Za več informacij o lesnih peletih in za naročilo obiščite spletno stran www.peleti-ceneje.si.