Kvalitetni nagrobni spomeniki


Nagrobni spomeniki so različnih oblik in velikosti lahko pa so tudi različnih vrst. Izdelava nagrobnih spomenikov se deli na: žarne spomenike ter klasične spomenike. Med seboj se te 2 vrsti razlikujeta saj so žarni spomeniki ponavadi manjši od klasičnih. Klasične pa lahko delimo še na enojne ali dvojne. Tej spomeniki omogočajo pokop celega pokojnika.

Ker tehnologija napreduje iz leta v leto so se postopki obdelave kamna spremenili s tem pa so se spremenili tudi nagrobniki. Na začetku so kamnoseštva obdelovala le mehkejše kamnine (marmor), ki dokaj hitro izgubi lesk zaradi vremena. Zato so kasneje začeli z obdelavo granita, ki je dosti bolj obstojen material saj nastaja zelo globoko pod zemeljskim površjem. Lahko bi rekli da je to skoraj večen material.

nagrobni spomeniki

Način obdelave za nagrobni spomeniki je lahko ročen ali strojen. Kamnosešvo Petrotek uporablja princip zlatega reza da nagrobni spomeniki izgledajo bolj estetsko. Njihovi nagrobniki so zaradi različnega sloga zelo razpoznavni. Če še nekateri ne veste se granit po večini obdeluje z vodo, ki spira granit med samo obdelavo. Vodno brušenje prav tako zagotovi visok sijaj granitu, ki ostane ne glede na vremenske razmere.

Pred postavitvijo nagrobnika je potrebno urediti 2 plasti betona na katerem nagrobni spomeniki nato stojijo brez ugrezanja. Če teh plasti ne bi bilo bi lahko prišlo do pokanja granita na določenih delih zaradi ugrezanja. Prvo je potrebno postaviti robnike potem je na vrsti podstavek plošče z napisom in nato še robnik spredaj.

Vsi elementi morajo biti pritrjeni z vlečnimi armatura palicami, če bi slučajno kasneje želeli demontirati ploščo z napisom torej, če bi dodajali nova imena. Torej kamnoseštvo Petrotek vam ponuja izdelavo ter montažo pri elementih kot so nagrobni spomeniki. Nagrobni spomeniki so lep dodatek h grobu pokojnika zato morajo biti narejeni kakovostno in estetsko. Dobri nagrobni spomeniki imajo lesk ter se ohranijo dolgo časa.