Krovstvo se ukvarja s strehami stavb, pa naj gre za stanovanjske stavbe, poslovne ali turistične, posebne zgradbe in cerkve. Vse je treba pokriti, kar si poglejte na tej povezavi www.kleparstvo-krovstvo.si/krovstvo.html kjer najdete kvalitetne krovce za ugodno ceno. Dejansko krovstvo res ni lahek poklic, saj morajo krovci obvladovati delo z lesom, izolacijo, kleparstvo in še marsikaj drugega, tudi glede podnebja in vremena in fizike, da naredijo res dobro streho, ki ne pušča vode in ne prepušča vlage ter toplote. Znati pa morajo tudi vgraditi pravilno strešna okna, da ne puščajo in jih izolirati.

krovstvo

Krovstvo se dogaja na strehah, naj bodo ravne, položne ali strme, pravilnih oblik ali okroglih. Krovec mora biti človek, ki se ne sme bati višine in mora biti previden pri svojem delu, ker je nevarno. Neglede na to, ali delajo novo streho ali jo obnavljajo, mora biti najprej postavljen trden lesen okvir s tramovi in lestvami kot ogrodje za streho. Morajo tudi dobro pozidati nosilne stene, da to ogrodje nosijo.

Naslednja zadeva, ki se jo krovstvo loti, je izolacija celotne strehe, ki mora biti narejena pravilno, tudi okoli dimnikov in strešnih oken, če so. Izolacija mora biti položena tko, da se ne stika, ampak so izolativne plošče ena preko druge, da ne prepuščajo nobene vlage noter in nobene toplote ven. Nenazadnje se krovstvo loti še polaganja strešne kritine, ki je odvisna od podnebja in naklona ter tipa stavbe.

Strešna kritina je različnih materialov in kakovosti ter teže. Strehe se na gorenjskem naredijo drugače, kot na primorskem, kjer je dosti vetra, v gorah pa snega. Narejena mora biti pravilno, da je ne odnese ali se ne zruši pod težo snežne odeje. Oprema strehe je tudi odvisna od podnebja. Ponekod je treba imeti varovala za zdrs snega, drugje je bolje, da so veliki žlebovi zaradi več padavin. Tudi obroba okoli dimnika je pomembna, da ne zamaka.