Kreta, največji Grški otok


kretaOtok Kreta je eden izmed največjih otokov v mediteranskem morju, največje mesto Krete pa je Heraklion. Otok je bil tudi središče Minojske civilizacije. Kreta in njena neokrnjena narava se lahko zahvali svoji gorati pokrajini, ki je preprečila razvoj industrije. V planu je sicer izgradnja večjega pristanišča za ladijske kontejnerje, ki bi lahko obdelal do dva milijona kontejnerjev na leto. Projekt še ni vedno ni odobren zaradi, tega ker bi bile posledice pristanišča in ladijskega prometa slab z vidika okoljskih pogledov ter kulture.

Transportna infrastruktura je kar urejena, otok ima tri večja letališča, to so Nikos Kazantzakis v Heraklionu, Daskalogiannis v drugem največjem mestu Chania ter manjše letališče v mestu Sitia. Na otok Kreta je tudi možno priti s trajekti, podjetij Minoan Lines in pa ANEK Lines iz Aten. Cestna mreža je dobro razširjena, saj se da priti na vsak del otoka, edina pomanjkljivost pa je pomanjkanje modernih avtocest, vendar se ta hitro popravlja.

Otok Kreta je ena večjih turističnih atrakcij v Grčiji, najbolj popularne atrakcije na otoku Kreta so arheološke lokacije Minojske civilizacije, kot je Knossos, staro mesto in pristanišče Chania, grad v mestu Rethymno, soteska Samaria tudi otoki Chrysi, Gramvousa, Elafonsi in Spinalonga. Kreta ima tudi največji naravni gozd iz palm v vsej Evropi, nahaja se plaži Vai. Otok je tudi dom raznih živalskih vrst netopirjev, glodalcev, dolgouhega ježa, divje mačke, tudi ptičev kot je ujeda brkati ser, več vrst orlev… Otok Kreta ima tudi nekaj plazilcev, več vrst kuščarjev in gekonov, ki niso strupeni, štirih vrst kač, od katerih je strupena samo ena, ampak še ta samo toliko da lahko omami manjše glodalce. Na otoku najdemo tudi dve vrsti zaščitenih želv. V naravi pa lahko najdemo tudi raznoliko rastlinje, najpogostejše rože so kamilice, marjetice, tulipane, več kot 200 vrst orhidej, tudi začimbe kot so rožmarin, timijan, origano in žajbelj. Kreta ima tudi zanimivo mitologijo katera je tudi razlog za obisk.