Kondomi in njihova zgodovina?


KondomaČeprav naši starši ali celo stari starši govorijo, da je uporaba kondoma novodobni izum pa se slednji zelo motijo. Kondome so namreč začeli uporabljati že daljnega leta 1000 pred našim štetjem in sicer v starem Egiptu. Že Egipčani naj bi na svojih penisih nosili nekakšne lanene tulce, vendar pa so znanstveniki nekoliko skeptični glede njihove uporabe, saj ne vejo, ali so služili dejanskim spolnim odnosom ali so bili namenjeni le ritualnim obredom. O lanenih tulcih so namreč izvedeli iz slikovnih prikazov starih Egipčanov, prav tako kot slednje drži tudi za prvi prikaz uporabe kondoma v Evropi, ki naj bi se zgodil v Franciji okoli leta 200 našega štetja.

Po letu 200 n.št. je sledil dolg premor, ko so kondomi kar nekako izginili iz obličja Zemlje, vendar pa se je priprava spet pokazala okoli 16. stoletja, ko je nek raziskovalec ugotovil, da je laneni tulec odličen ne le za preprečevanje infekcij, ampak tudi za preprečevanje nosečnosti. Kondome so nato redno uporabljali do 18. stoletja, ko so se ljudje domislili nove rešitve; kondome so začeli izdelovati iz živalskih tkiv. Prvi, ki se je domislil omenjene rešitve naj bi bil dr. Condom, zdravnik, ki je s kondomi zalagal takratnega angleškega kralja in, po katerem naj bi kondomi dobili tudi ime.

Sredi 19. stoletja sta kondome iz vulkanizirane gume prvič začela izdelovati proizvajalca Goodyear in pa Hancock, ki sta sprožila pravo revolucijo na področju kondomov. Konec 19. stoletja so izdelali tudi prvi kondom iz lateksa, ki so jih sicer začeli množično uporabljati šele v 20. stoletju. Ker se je zaradi prepovedi uporabe kondomov v zgodnjih 20-ih letih s spolno prenosljivimi boleznimi okužilo kar 70% ljudi, so začeli v Ameriki in kasneje tudi drugje po svetu, kondome množično oglaševati in uporabljati. Razvoj preostalih dogodkov poznamo, saj imamo danes na trgu ogromno različnih kondomov, ki jih veselo uporabljamo še naprej, saj so do danes razen vzdržnosti od spolnih odnosov, edini način okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi.