Centralne peči in gorilec na pelete


Gorilec na peleteCentrale peči na pelete še niso doživele svojega preboja v ospredje, vendar imajo kar nekaj prednosti pred ostalimi načini ogrevanja. Peči na pelete so energetsko učinkovite in varčne in če se odločate za nakup novega ogrevalnega telesa, ki bi vam ogreval hišo ali stanovanj, so centralne peči na pelete zagotovo stvar, katero preverite, kupite pa lahko tudi le gorilec na pelete.

Centralne peči takega tipa delujejo zelo podobno kot peči na drva, le da se te peči na pelete razlikujejo s tem, da imajo vžigalno svečko, dozatorpelet er pa zalogovnik. Peči nižjega cenovnega razreda imajo to slabo lastnost, da jih je treba čistiti vsak dvakrat na teden ,seveda je vse odvisno od porabe pelet. Centralne peči višjega cenovnega razreda pa imajo bolj razvito tehnologijo in za čiščenje vam ni treba skrbeti tako pogosto. Pri teh pečeh za odpad skrbi zalogovnik pepela, tega le odnesete v smeti nekajkrat na mesec.

Najpogostejša so centralne peči na drva in pa na pelete, trda goriva kot so les in pa peleti pa so zelo ugodna. Namestite pa lahko tudi gorilec na pelete. Nekateri gorilci na pelete vam omogočajo kurjenje tako drv kot tudi peletov. Vgradnja takih sistemov je precej enostavna, peči, gorilniki in ostala oprema pa so precej ugoden nakup. Delovanje takih sistemov je avtomatsko, dobra regulacija pa skrbi za avtomatsko delovanje.

Če potegnemo črto so centralne peči in gorilci na pelete energetsko varčni, v nekaterih primerih ste upravičeni tudi do subvencije s strani EKO sklada, upravljanje sistema pa je enostavno. Take peči skrbijo tudi za majhen izpust škodljivih snovi v okolje, o tem, kakšne pogoje morate izpolnjevati za subvencijo pa v kakšnem drugem članku.