Bi radi pripomogli h čistejšemu okolju in zraku, ki ga dihate? Veliko lahko naredite že s tem, da se začnete ogrevati na toplotno črpalko, ki za delovanje uporablja obnovljive vire energije in tako zmanjšuje emisije CO2. Pojdite na www.ekofrank.si/toplotne-crpalke/ in se poučite o vsem, kar morate vedeti o toplotnih črpalkah.


V zimskem času, oziroma že malo prej, se začne kurilna sezona, zato so tudi stroški za ogrevanje večji. Pa ste kdaj razmišljali o tem, katero ogrevanje bi bilo za vas najbolj optimalno oziroma najcenejše, a učinkovito? Na kaj se trenutno ogrevate – na plin, drva, pelete, kurilno olje ali kaj drugega? Ste že preizkusili toplotne črpalke? Z njimi prihranite prostor in čas, saj ne potrebujete zaloge drv ali goriva, pa tudi s sekanjem drv ali iskanjem najboljšega ponudnika le teh se vam ne bo treba ukvarjati. Toplotne črpalke so zelo enostavne za uporabo in ko jo enkrat namestite, z njo nimate posebnih stroškov vzdrževanja.

toplotne črpalke


Toplotne črpalke so že nekaj časa zelo priljubljene pri uporabnikih, obstajajo pa različni tipi črpalk: voda/voda, zemlja/voda in zrak/voda. Vsak od teh tipov ima svoje prednosti in slabosti, z izvajalcem pa se pogovorite, katera bi bila za vas najboljša. Splača se preveriti, ali lahko namesto toplotne črpalke zrak/voda, vgradite toplotno črpalko voda/voda ali zemlja/voda, saj imata ti dve črpalki nekoliko večjo učinkovitost.


Za namestitev črpalke je na voljo kar nekaj subvencij, ki jih lahko koristite in tako dobite povrnjen vsaj del stroškov. Začetna investicija je morda res malo višja od običajne, vendar se vam to po 6–7 letih povrne. Z njeno uporabo se vam stroški ogrevanja znižajo za kar 50–80 % v primerjavi z drugimi viri ogrevanja. Velja pa opozoriti, da izberite črpalko z ustrezno močjo, saj lahko prenizka moč botruje temu, da črpalka ne bo zmogla ogrevati celotne hiše, ali pa se bo poraba energije bistveno povečala.