Podjetje Pipistrel je v letu 2020 javnosti predstavilo svoje letalo Velis Electro. Velis Electro je tako v celoti slovensko letalo, ki je dvosed in je poglavito namenjeno šolanju novih pilotov. To slovensko električno letalo med podobnimi letali izstopa v mnogih pogledih. V primerjavi z ostalimi, ima občutno nižjo porabo ele. energije, glede na način letenja je prav tako najvišje leteče, odlikuje se z najkrajšim potrebnim časom za vzlet ter najmanjšim številom postankov.

Slovensko električno letalo

Slovensko električno letalo Velis Electro je na splošno zelo enostavno za upravljanje, s skoraj enako enostavnim vzdrževanjem. To doseže z zelo majhnim številom gibljivih delov, kar občutno zmanjša potrebo po vzdrževanju. Celo pilotska kabina se lahko pohvali z poenostavljenim uporabniškim vmesnikom, ki izgleda podobno tistim v letalih z bencinskim motorjem. Bolj kot ne vsi elementi katere lahko najdemo v letalu, naj bi bili ocenjeni s kar 2x daljšo življenjsko dobo, v primerjavi z tistimi katerih smo vajeni v ostalih električnih letalih. To slovensko električno letalo je le prvi korak na dolgi poti, ki stremi k temu, da bi se električna letala bolj pogosto pojavljala v komercialni rabi. Res je, da to zelo zgodnji korak, a je prav zaradi tega tako pomemben. Z vse večjo okoljsko ozaveščenostjo, je nujno, da se ji prej ali slej pridruži tudi letalska industrija in kaj ima manj emisij kot pa prav naše slovensko električno letalo. Seveda to velja za bolj kot ne vsa električna letala katere poganja elektromotor, ki lahko energijo črpa neposredno iz akumulatorjev, sončnih celic ali preko brezžičnega prenosa.

Slovensko električno letalo Velis Electro in ostala električna letala se lahko pohvalijo s številnimi prednostmi pred klasičnimi letali. Dve veliki prednosti, ki jih je vredno izpostaviti sta učinkovitost motorja, ki pri električnih letalih doseže kar 95 % (v primerjavi z 20 % pri klasičnih letalih) ter tiho delovanje motorja, ki ne moti okolja.