Čistilna naprava je komponenta zahtevne konstrukcije, ki nam omogoča čiščenje odpadnih voda ter mikroorganizme. Za bolj podrobne obrazložitve in nakup čistilne naprave klikni za več informacij. Na področjih kamor se zliva odpadna voda od različnih hiš ali objektov, je potrebno namestiti čistilne naprave, saj lahko voda vsebuje škodljive snovi ali delce, ki lahko škodujejo okolju.

cistilna-naprava

Čistilna naprava se lahko deli na tri različne vrste. Male čistilne naprave, naprave, ki lovijo maščobo in greznice. Biološke čistilne naprave se uporabljajo v večjih mestih in so večje saj se v takih območjih nabira veliko odpadnih voda in kemikalij. Na nekaterih mestih je ali podeželjih je priklop kanalizacije nemogoč ali pa je preprosto ni. Raziskave kažejo, da se je v zadnjih desetletjih z odpadnimi vodami slabo in nespametno ravnalo saj so se odpadne vode odvajale v zemljo čisto brez nadzora. Zemlja ima sicer čistilne sposobnosti, ki vodo očistijo preden ponikne in pristane v naši vsakdanji uporabi vendar so sposobnosti zaradi velikih količin in povečanih sredstev, k vsebujejo kemikalije omejene. Zato je čistilna naprava na potrebnih področjih nameščena in vodo očisti preden, jo spustimo v okolje. ZA gospodinjstvo se uporabljajo čistilne naprave iz plastike in betona. Čistilna naprava se vgradi v zemljo dovolj globoko , da je okolica okoli naprave nemotena.

V vaških okolicah je čistilna naprava potrebna, kjer uporabniki, kanalizacije nimajo na dosegu rok. Delovanje čistilnih naprav poteka v treh korakih. Ko odpadne vode pritekajo v napravo za čiščenje, se vključi kompresija, ki poskrbi za prezračevanje vsebine, ter povzroči, da se aktivirajo vsi mikroorganizmi. Po končanem prezračevanju, se vsebina v odpadnih vodah umri, in začne pogrezati na dno posode čistilne naprave. Tako na vrhu ostane čista in dišeča voda, ki jo nato izčrpa avtomat. Čiščenje se s temi koraki ponavlja, in nastaja čista in prozorna voda, ki je po večini primerov očiščena 100% odpadnih voda.