Če tudi vi menite, da imate kakršnekoli težave s kožo, potem vam svetujemo, da čim prej obiščete osebnega zobozdravnika. Veliko bolezni, povezanih s kožo se da namreč dokaj hitro in uspešno pozdraviti, v nasprotnem primeru pa boste napoteni k dermatologu. Ena izmed bolezni kož je tudi seboroični dermatitis – zdravljenje je različno, velikokrat pa niti ni potrebno obiskati dermatologa.

Beseda »dermatitis« pomeni vnetje kožo in pri seboroični vrsti dermatitisa (poznamo namreč še atopičnega) gre za kronično vnetno bolezen, ki se kaže z luščenjem drobnih lusk bele do rumenkaste barve na za bolezen značilnih mestih (predvsem tam, kjer imamo veliko žlez lojnic). Natančnega vzroka za omenjeno bolezen še ne poznamo, verjetno pa se pojavi zaradi povečanega izločanja loja. Diagnozo bolezni vam bo običajno postavil kar vaš osebni zdravnik, ki bo znal bolezen tudi ustrezno pozdraviti; k specialistu gredo večinoma le bolniki, pri katerih diagnoza ni popolnoma jasna ali pa trpijo za trdovratnejšo obliko bolezni. In kako se bolezen zdravi? Zdravila, ki bi bolnika popolnoma ozdravil, sicer še ni (bolezen je namreč kronična), lahko pa z različnimi kremami in preparati bolniku omogočimo dokaj normalno življenje. Večina bolnikov uporablja blage protivnetne kreme nekajkrat dnevno, ki jih nanese na prizadete predele, predvsem, ko se stanje poslabša. Če se stanje ne izboljša kmalu, se lahko uporabi protiglivične kreme, ki se nanašajo do popolnega izboljšanja, za lasišče pa se uporabljajo šamponi s protiglivičnimi učinkovinami. V primeru res hudih obolenj pa se dermatolog odločijo za zdravljenje s protiglivičnimi tabletami ali zdravili iz skupine retinoidov. Nikar pa ne uporabljajte agresivnih mil niti ne poskušajte kože pretirani drgniti, saj se na ta način stanje lahko le še poslabša.

Seboroični dermatitis je kronična bolezen kože, ki se je zaenkrat še ne da dokončno pozdraviti, lahko pa z različnimi kremami in preparati obvladujemo stanje kože bolnika. V večini primerov za zdravljenje ni potrebno obiskati dermatologa, saj so osebni zdravniki dovolj usposobljeni za zdravljenje te bolezni.