Iskanje zaposlitve predstavlja izziv tako za prve iskalce zaposlitve, kot tudi že preizkušene mojstre področja. Ogromno iskalcev zaposlitve se tako sooča z vprašanjem, kako do prostega delovnega mesta, ki mi bo všeč, se bo nahajalo v bližini mojega bivališča ter nudilo ustrezne pogoje dela. Kje in na kakšen način iskati prosta delovna mesta, da bo vaš uspeh pri iskanju zaposlitve zagotovljen?

Kako zasesti prosta delovna mesta?

Zagotovo ste že naleteli na izjavo kot je: »Vsak, ki želi delati, lahko brez težav dobi delo.« In če ste v skupini tistih, ki delo iščete, zagotovo veste, da ni vedno tako enostavno. Iskanje zaposlitve je zaposlitev sama po sebi. Zaposlitev, ki zahteva polnega človeka. Spisan življenjepis je osnova, ki pa ne pomeni nujno uspeha. Osrednje načelo je, da mora biti življenjepis atraktiven, spisan v knjižnem jeziku, ki bo bralca (to je kadrovnika) prepričal, da vam ponudi možnost zaposlitvenega razgovora. Slednji je drugi ključen korak, ki prosto delovno mesto pripelje nekoliko bližje.

 

prosta delovna mesta

 

Zaposlitveni razgovor običajno vključuje kadrovnika in vodjo oddelka, kjer boste delo opravljali, lahko pa so prisotni tudi drugi člani izbirne ekipe. Na razgovor se morate, če želite prosto delovno mesto tudi zasesti, dobro pripraviti. S prilagojenim življenjepisom in motivacijskim pismom ste, če ste prišli do razgovora, prepričali kadrovnika, v fazi razgovora pa morate vse zapisano tudi čim bolje predstaviti. Pomembno je, da se delovnemu mestu primerno oblečete ter poskrbite za prijeten prvi vtis. Poudarite svoje osebnostne lastnosti, pri tem pazite tudi na neverbalni del komunikacije. Poudarite vse svoje prednosti, prav tako je pomembno, da raziščete splet in poiščete informacije o podjetju, njegovih produktih, pa tudi zaposlenih – več informacij kot boste pridobili, bolje se boste odrezali. Seveda pa ne pozabite tudi na vizijo svojega življenja – kje se vidite v prihodnosti, kaj za vas pomenijo izzivi, kako se soočate s težavami zdaj in kako nekoč, kje in kdaj ste v življenju najbolj osebnostno napredovali.

Po razgovoru pa samozavestno počakajte na rezultat – in ne pozabite, morebitni ne pomeni priložnost za nekaj drugega. Nikar ne obupajte!