Celiakija prehrana je posebna zato, ker gre za avtoimuno bolezen. Kadar se pojavi celiakija – kakšna prehrana je potrebna, si preberite v tem članku. Dejansko je celiakija prehrana brezglutenska dieta, ker gre za ljudi, ki so zelo občutljivi na gluten in so nanj alergični. Morajo paziti, da ga ne uživajo, ker se lahko zgodi, da je alergija tako huda, da se lahko tudi zadušijo. Pri nas je že en procent ljudi, ki bolehajo za to boleznijo, je pa veliko takih, ki jih še niso odkrili. Ugotovite, če ste mogoče med njimi.

celiakija prehrana

Celiakija prehrana je zelo stroga, ker se ne sme uživati prav nič glutena, vendar je lahko še vedno raznovrstna, pestra in okusna. Vedno več hrane se dobi brez glutena tudi v trgovinah. Težava je v tem, da veliko obolelih sploh ne ve, da ima bolezen, ker nimajo simptomov, veliko pa je tudi takih, ki imajo zelo nespecifične znake te bolezni in jo zaradi tega ne odkrijejo. Vendar bi bila tudi zanje celiakija prehrana dejansko nujna.

Celiakija prehrana je brezglutenska, to pomeni, da nobena hrana ne sme vsebovati nič glutena, pšeničnih izdelkov in drugih glutenskih izdelkov, to so vse žitarice. Danes je skoraj vsa hrana narejena iz moke in pšeničnih izdelkov, kar je velik problem in poje se tudi dosti kruha. Zato so ljudje vse bolj občutljivi na gluten, ker ga je enostavno preveč in ga telo zavrača.

Na žalost je zelo veliko obolelih dojenčkov in majhnih otrok. To pa zato, ker jih starši prezgodaj navajajo na glutensko hrano in jo dajejo preveč. Tako otroci postopoma zbolijo in začno hujšati, dobivajo drisko, ne jedo, imajo krče in bolečine ter druge hude simptome, ki kažejo na to bolezen. Na srečo so markerji in testi vedno boljši in se lahko bolezen odkrije. Za bolnika je najbolje, da se bolezen odkrije zgodaj in jo je treba takoj začeti zdraviti, da ne pride do hudih posledic.