Potrebujete kakovostne okrogle samolepilne nalepke, pa ne veste, kje jih lahko dobite? Na priloženi povezavi boste našli podjetje, ki je specializirano za izdelavo nalepk, zato le kliknite na povezavo in povprašajte za ponudbo. Naročite lahko okrogle samolepilne nalepke, a so na voljo tudi nalepke drugih, povsem poljubnih oblik. Nalepke lahko prilagajate svojim željam in potrebam, tako, da bodo kar najbolje predstavljale vas in vašo blagovno znamko. Za lažjo odločitev, kakšne nalepke izbrati, pa si v nadaljevanju preberite nekaj informacij o tem, kako se nalepke med seboj razlikujejo in kaj vpliva na njihovo kakovost.

okrogle samolepilne nalepke

Kaj vse vpliva na kakovost nalepk?
Na samo kakovost nalepk vpliva kar nekaj različnih dejavnikov, zato se samolepilne nalepke razlikujejo med seboj. Povsem konkretno je kakovost nalepk odvisna od vrste materiala nalepke, lepila, nosilca materiala oziroma silikonskega papirja, tisk in temu primerna zaščita tiska, ter sama oblika nalepke. Poznamo namreč okrogle samolepilne nalepke, kvadratne, pravokotne, ovalne in nalepke po meri, ki so lahko poljubnih oblik. Vsekakor pa je poleg omenjenih dejavnikov pomembno še to, kakšnim razmeram je nalepka izpostavljena. Težje razmere zmanjšujejo življenjsko dobo nalepk, medtem ko se lahko v nekaterih okoljih (kvadratne, pravokotne, ovalne ali okrogle samolepilne) nalepke ohranijo zelo dolgo.

Poznamo več vrst materialov nalepk
Okrogle samolepilne nalepke in vse ostale oblike nalepk so lahko narejene iz različnih materialov, ki se med seboj razlikujejo. Izbirate lahko med kar nekaj materiali, najcenejši pa je zagotovo papir. Papirnate nalepke so hitro razgradljive, kar je lahko prednost ali slabost, odvisno od situacije. Ker so hitro razgradljive imajo posledično kratko obstojnost in se tudi hitreje umažejo. Naslednji material je samolepilni polipropilen, ki je izjemno obstojen. Prav tako je ta material odporen na večino kemičnih vplivov. Še nekoliko obstojnejši pa je polietilen, ki se uporablja za najbolj obstojne projekte. Kadar se izdelujejo nalepke v digitalnih polah, pa je najprimernejši samolepilni PVC.

Tudi nosilec materiala nalepke je pomemben
Vse nalepke so do uporabe pritrjene na papirni nosilec z gladkim slojem, ki skrbi za to, da lepilo ne izgubi svoje moči. Tako lepilo ostane sveže in kakovostno dalj časa, kar pomeni daljšo življenjsko dobo nalepk. Slabši nosilci namreč povzročajo slabšo adhezivno moč lepila, kar posledično pomeni tudi odstopanje nalepke po aplikaciji. Kljub kvalitetnim papirnatim nosilcem materiala pa nalepke ne morejo večno ostati na nosilcu, saj bodo postopoma začele izgubljati kakovost. Nalepka se lahko na nosilcu hrani približno dve leti, če je skladiščena na sobni temperaturi v prostoru z nizko vlažnostjo. Optimalno učinkovitost pa ima lepilo znotraj enega leta od izdelave.

okrogle samolepilne nalepke

Izbira najprimernejšega lepila za nalepke
Vsekakor je za določanje kakovosti nalepke ključno še lepilo, ki se razlikuje glede na površino, kamor se lepi nalepka. Kadar gre za lepljenje na gladko ravno površino, zadostuje že standardno akrilno lepilo. Pri lepljenju na ostale površine, torej na prašno barvano, mat, brušeno kovino, les, steno in podobno, pa se mora uporabiti »Hi-tack« lepilo. Slednje se po aplikaciji difundira v neravno podlago in tako zagotovi dober oprijem. Če se okrogle samolepilne nalepke in tudi katerekoli druge nalepke lepijo z akrilnim lepilom na površino, ki ni ravna, se postopoma začnejo vihati robovi nalepke. V primerih, ko stranka želi odstranljivo nalepko, pa se uporabi »REMOVABLE« lepilo, ki po odstranitvi na podlagi ne pušča ostanke lepila.

Na kakovost nalepk vplivata še vrsta in zaščita tiska
Nalepke se tiskajo v sitotisk tehniki z UV obstojnimi barvami ali pa v digitalni tehniki. Prva možnost nudi popolno obstojnost na vse kemične vplive in visoko obstojnost na UV, vendar omejuje izbiro večbarvnih designov ali slik. Digitalni tisk pa tu dopušča več možnosti, a je bolj občutljiv na topila in kemikalije, zato ga je potrebno zaščititi. Tisk pa se lahko zaščiti z dodatnim slojem UV laka ali z laminacijo oziroma plastifikacijo, kar celotni nalepki podaljša življenjsko dobo. Tako so (okrogle samolepilne) nalepke zaščitene pred mehanično obrabo (udarci, praske), UV sevanjem, kemičnimi in drugimi atmosferskimi vplivi.

Na obstojnost nalepke vpliva tudi oblika
Kakovost nalepke je sodoločana tudi z obliko, poznamo namreč kvadratne, pravokotne, ovalne in okrogle samolepilne nalepke. Praviloma se pri kvadratnih in pravokotnih nalepka priporoča, da se rob nalepk nekoliko zaobli, saj se takšen rob ne viha. Prednost ovalnih in okroglih nalepk je torej, da imajo zaobljene robove, ki se ne vihajo. Posledično imajo ovalne in okrogle samolepilne nalepke nekoliko boljšo obstojnost. Izbira oblike nalepke je lahko tudi povsem poljubna, izberete si lahko kakršnokoli obliko, ki jo želite. Kljub temu pa so z vidika obstojnosti najboljše okrogle samolepilne nalepke.