Imate tudi vi na vrtu otežen dostop do vode? Se pogoste srečate s težavo, kako spraviti vodo iz nižje ležečih predelov ali podtalnice v višje ležeče predele? Brez skrbi. Te težave lahko dan danes popolnoma enostavno rešite. Izberite hidrofor, ki vam bo omogočil hitro in učinkovito zalivanje vrtov, shranjevanje deževnice, polnjenje bazenov ali pa črpanje vode iz kletnih prostorov.

Kaj je hidrofor?

Hidrofor je naprava, ki se uporablja za črpanje vode z enega mesta na drugo. Običajno je sestavljena iz črpalke, rezervoarja in cevnega sistema, deluje pa po principu premikanja vode. Zaradi tega ji pogosto rečemo tudi kar vodna oziroma hidroforna črpalka. Uporabna je predvsem, ko je treba vodo črpati z nižje na višjo nadmorsko višino ali ko je treba vodo premakniti na dolge razdalje. Uporablja pa se lahko še za številne druge namene.

Hidroforji so odlični na primer za izrabljanje deževnice ali vodnjakov, namakanje, splakovanje straniščne školjke, oskrbo s pitno vodo in čiščenje odpadnih voda. Poleg tega pa so lahko velika pomoč tudi pri poplavah in obilnem dežju. Hidrofor poskrbi tudi za boljši pretok vode in višji tlak vode. To pomeni, da lahko s pomočjo hidroforja poskrbite tudi za to, da bo imela vodo boljši pritisk oziroma večjo moč in bo enostavneje pritekla do tja, kamor mora. Kako pa pravzaprav tovrstna vodna črpalka deluje?

Hidrofor

Delovanje hidroforja

Kot že zgoraj omenjeno, deluje torej hidrofor s pomočjo črpalke, rezervoarja in cevnega sistema. Črpalka je najpomembnejši element hidroforja in se uporablja za premikanje vode z nižje na višjo nadmorsko višino. Rezervoar je namenjen temu, da se v njem shranjuje voda, ki se ne črpa. Cevovodni sistem pa je namenjen za to, da povezuje črpalko z rezervoarjem.

Delovanje hidroforja temelji na sistemu kroženja. In sicer, temelj pri hidroforju je voda, ki se s pomočjo črpalke pošilja v ekspanzijsko oziroma raztezno posodo. V tej posodi se nahaja zrak, ki se začne z dolivanjem večje količine vode v posodo vse bolj stiskati. Zaradi tega stiskanja zraka pa začne v posodi nato vse bolj naraščati še tlak. Ko ta doseže določeno raven, se tlačno stikalo v hidroforju izklopi. Ko je tlačno stikalo izklopljeno, pomeni, da imate dovolj tlaka in, da je voda na voljo za uporabo.

Vodo pridobite tako, da normalno v stanovanju, hiši ali na vrtu odprete pipo. Takoj po odprtju pipe bo začela voda iztekati iz hidroforja in bo zniževala tlak v ekspanzijski posodi. Ko bo tlak v posodi padel pod določeno raven, se bo hidrofor znova zagnal in začel s črpanjem vode. To pomeni, da je delovanje hidroforja praktično avtomatsko. Postopek kroženja vode, zraka in tlaka pa se neprestano ponavlja.

Prednosti hidroforja

Ravno to enostavno in samodejno delovanje ter učinkovito pridobivanje vode je ena izmed glavnih prednosti hidroforja. Poleg tega pa velja za hidrofor izpostaviti tudi to, da je uporaben tudi za pretakanje velikih količin vode. Uporablja se ga lahko na vseh lokacijah, tako v stanovanjih in hišah kot tudi na vrtovih ali večjih industrijskih objektih.

Ne gre pa samo za učinkovito delovanje, hidroforji so hkrati enostavni tudi za vzdrževanje in upravljanje. Določene se lahko upravlja celo z različnimi aplikacijami. Zraven tega pa veljajo še za izredno ugodno napravo, z njimi lahko namreč tudi prihranite. Če boste za pridobivanje vode izbrali hidrofor, boste imeli nižje mesečne stroške za vodo, saj vam vzporedno ne bo potrebno uporabljati vode iz javne napeljave. Kar je super, mar ne?

Ampak da bo hidroforna črpalka delovala tako kot mora, je potrebno upoštevati tudi določene nasvete. Le na tak način vam bo namreč nudila vse zgoraj naštete prednosti. Spodaj smo zbrali nekaj koristnih nasvetov, kako uporabljati in vzdrževati hidrofor.

To morate upoštevati pri uporabi hidroforja

Preden začnete uporabljati hidrofor, se prepričajte, da je sesalna cev pravilno priključena na vir vode. Prav tako je potrebno, da črpalko pred vklopom napolnite z vodo. To storite tako, da napolnite ohišje hidroforja z vodo. Na ta način boste preprečili poškodbe vodne črpalke in podaljšali njeno življenjsko dobo.

Pri delovanju črpalke bodite prav tako pazljivi, da je ne preobremenite s črpanjem prevelike količine vode naenkrat. Raje črpajte postopoma, torej črpajte toliko, kolikor vode potrebujete v določenem trenutku. Če boste želeli črpati preveč vode naenkrat lahko namreč pride do okvare ali poškodb hidroforja.

Pomembno je še, da vedno izklopite napajanje črpalke, preden odklopite cevi ali opravite kakršno koli popravilo na napravi. Črpalko redno čistite in preverjajte, ali morebiti kjer pušča oziroma ali je obrabljena. Občasno preverite tudi električne povezave na črpalki. Prepričajte se, da so tesne in brez korozije. Le tako boste zagotovili, da bo črpalka še naprej delovala varno in pravilno. Ko opazite, da vaš hidrofor ne deluje več tako kot bi moral, ga po potrebi popravite ali zamenjajte vse poškodovane dele. Če boste upoštevali te nasvete, boste ohranili vodno črpalko v dobrem delovnem stanju, kar pomeni, da vam bo dolgo služila in pomagala pri oskrbi z vodo.

Kaj torej še čakate? Vaše težave z oskrbo vode so lahko za vedno odpravljene. Pri Kovinoprodaja Trebnje d. o. o. imajo na voljo kakovostne hidroforje različnih velikosti in po različnih cenah. Kontaktirajte jih in se pozanimajte o tem, kateri hidrofor bi bil najboljši za vaše potrebe.