Če si ogledamo film, ki prikazuje življenje iz časov vitezov, verjetno ne bomo prikrajšani za vsaj en kader v katerem kovač utrjuje meče in ostalo bojno opremo. Kovači modernega časa to seveda počnejo nekoliko drugače – morda tudi vas zanima mikrokovanje? Mikrokovanje je moderna verzija kovaškega dela, katerega namen je utrjevanje površin. V postopku mikrokovanja okrogel medij s trki na obdelovancu povzroči majhne udrtine. Gre za nekakšno mikro kladivo.Majhne udrtine pa se ob velikem številu udarcev zgladijo, rezultat pa je gladka in trdna površina. Le ta obdelovancu zagotovi zelo visoko stopnjo trdnosti.

Mikrokovanje kot nenadomestljiv proces modernega časa

mikrokovanje 1

Danes praktično ni industrijske panoge, kjer se mikrokovanje ne bi uporabljalo kot nujen proces za izboljšanje mehanskih lastnosti kovin. Z mikrokovanjem se tako srečamo v avtomobilski, farmacevtski in kemični, elektro in letalski industriji. Gre za panoge, kjer se zahteva velika natančnost pri izdelavi in uporaba kakovostnih in odpornih materialov. Mikrokovanju se ravno iz tega razloga ne moremo izogniti, saj s procesom zmanjšamo možnost porušitve ključnih varnostnih komponent po varjenju in mehanski obdelavi. Ne gre torej le za obdelavo materiala, s katero zagotovimo lepši izgled, ampak za ključno stopno v zagotavljanju varnosti.

Prav tako z mikrokovanjem zagotovimo materialu večjo trdnost in mu podaljšamo življenjsko dobo, sam proces pa je tudi v celoti ponovljiv. Zmanjša se tudi možnost za nastanek mikrorazpok, ki kasneje vodijo v obsežnejše poškodbe materiala. Obdelovanim elementom izboljšamo mazalne karakteristike in mu povečamo površinsko trdnost. Z mikrokovanjem odpravimo tudi nezaželjene površinske napetosti, ki nastanejo zaradi mehanske obdelave in varjenja.

Ko govorimo o izboljšanju trdnosti in zmogljivosti kovin, potem se ne moremo izogniti omembi mikrokovanja ali ”shot peeninga”. Že davnega leta 1982 je proces mikrokovanja začela uporabljati ameriška NASA, in sicer za utrjevanje posameznih delov raket. NASA se je med človeško populacijo zapisala kot sinonim za kakovost in zaupanje, in tako je tudi mikrokovanje postalo zlati standard avtomobilske in letalske industrije.