Izjemno koristne naprave, ki mehansko energijo pretvarjajo v stisnjen zrak, in se uporabljajo tako v domačem okolju kot tudi v industriji so kompresorji priznanih blagovnih znamk. Glede na način delovanja jih lahko razdelimo na več skupin, med katerimi so prostorninski ali izpodrivni ter turbinski ali pretočni. Zaradi svoje vsestranskosti soizjemno uporabni in se lahko uporabljajo za polnjenje naprav, brizganje, razpihovanje, zabijanje žebljev, čiščenje, barvanje in druge naloge. Poleg tega, ker niso pretežki, so kompresorji nepogrešljive naprave tudi v gradbeništvu, saj omogočajo delavcem hitro opravljanje dela. Obstaja več vrst kompresorjev, med najbolj znanimi pa so batni, vijačni, puhala, ventilatorji in dentalni.

Vrste, moč in uporaba ter nasveti za zmanjšanje hrupa

Batni kompresorji se pogosto uporabljajo v avtomobilski industriji za pogon pnevmatičnega orodja. Puhala se uporabljajo za izpiranje filtrov, prenos vode in plinov ter so pogosta v jeklarski in kemični industriji. Ventilatorji pa se uporabljajo za prezračevanje rudnikov in drugih zaprtih prostorov. V zobozdravstvu in drugih laboratorijih pa se pogosto uporabljajo dentalni.

Enostaven način za ugotavljanje potrebne moči kompresorja je, da izračunate pretok, potreben za delovanje orodij, ki jih nameravate uporabiti. Nato tej številki prištejete 30% in na ta način ugotovite, kateri kompresorji bodo ustrezali vašim potrebam. Osnovni namen delovanja kompresorja je povečevanje energije pri stisljivih snoveh v več stopnjah. Tako se s postopnim zmanjševanjem volumna snovi hkrati povečuje tlak. Za svoje delovanje potrebujejo vir energije, običajno elektriko, ki se nato v napravi pretvori v tlačno energijo. Znani so po tem, da so lahko precej hrupni. Večji kot je kompresor, glasnejše bo njegovo delovanje, vendar pa je tudi njegova moč večja. Na trgu sicer obstajajo modeli s posebnimi ohišji, namenjenimi zmanjševanju hrupa. Vendar vam vseeno priporočamo, da če imate možnost, kompresor uporabljate na mestu, kjer ne bo motil ljudi v vaši okolici.

Kompresorji

Vrste kompresorjev in njihova uporaba

Kompresorji so uporabne naprave, ki s pomočjo električne energije ali motorja na bencin ali dizel pretvarjajo potencialno energijo v stisnjen zrak. Delovanje zračnega kompresorja temelji na postopnem stiskanju vedno večje količine zraka v zračnem zbiralniku, kar povzroča povečanje pritiska zraka. Ko doseže zgornjo mejo pritiska, se kompresor preprosto izključi. Obstaja več vrst kompresorjev, ki se uporabljajo v različnih industrijah, kot so avtomobilska industrija, proizvodnja plastike, živilska industrija, proizvodnja izdelkov itd. Koristni so tudi za domačo uporabo, saj omogočajo delovanje različnih pnevmatskih orodij, ki omogočajo hitro, enostavno in energetsko učinkovito opravljanje dela.

Kompresorji se v osnovi delijo na tri glavne skupine – batne, lamelne in vijačne kompresorje. Batni kompresorji so ena prvih oblik kompresorjev, ki so se pojavili na trgu. Kljub temu ostajajo zelo učinkoviti in razširjeni ter imajo vsestransko uporabo. Pogosto jih najdemo v domačih delavnicah, kjer visoka zmogljivost ni potrebna. Ker so zračno hlajeni, se močno segrejejo med delovanjem. Nekateri batni modeli omogočajo stiskanje zraka pri nizkih tlakih, medtem ko drugi omogočajo stiskanje zraka ali plina pri visokih tlakih. Takšni modeli stiskajo zrak v več stopnjah.

Lamelni in vijačni kompresorji ter dejavniki pri izbiri kompresorja za vaše potrebe

Lamelni kompresorji so zanesljivi in delujejo pri zelo nizkih obratih. Rotor, ki se neprekinjeno vrti med delovanjem, ima izrezljane reže, v katere se prilegajo lamele. Lamele, ki so nameščene v reže rotorja, drsijo po površini, premazani z oljem. Centrifugalna sila med delovanjem kompresorja potiska lamele iz rež, kar ustvarja stiskalne celice. Lamele se lahko uporabljajo v laboratorijih, zobozdravstvu, pakiranju, robotiki in drugih področjih. Vijačni kompresorji trenutno prevzemajo vodilno vlogo na trgu. Sestavljeni so iz dveh rotorjev, ki se gibljejo drug proti drugemu. V profesionalnem okolju nadomeščajo batne kompresorje, saj omogočajo neprekinjeno delovanje in imajo lasten hladilni sistem. To omogoča neprekinjeno delo brez potrebnega ustavljanja in hlajenja naprave. Vijačni so tudi tihi in ne motijo okolja, v katerem se uporabljajo.

Pri izbiri ustrezne kompresorja za svoje potrebe je prvi korak ugotavljanje zahtev vaših pripomočkov, strojev in orodja, ki za delovanje uporabljajo stisnjen zrak. Kompresorji se med seboj razlikujejo glede na zagotavljanje tlaka in volumen zraka, ki ga lahko proizvedejo v določenem časovnem obdobju (volumen delovne posode). Če potrebujete zelo prenosni kompresor na zrak, bodite pozorni tudi na njegovo težo. Pred nakupom preverite tudi moč kompresorja. Poleg zmogljivosti naprave, moč navaja tudi informacijo o njegovi porabi energije. Razlikujejo se tudi glede na raven hrupa, ki ga proizvajajo. Mnogi delujejo precej glasno, še posebej batni.

Redno vzdrževanje kompresorjev je ključno za podaljšanje njihove življenjske dobe. Poleg tega pa ima tudi številne druge koristi, med drugim zmanjšanje porabe energije. Najprej je priporočljivo opraviti vizualni pregled stroja, da se preveri, ali je vse v pravilnem stanju. Redno je treba tudi nadzorovati nivo olja ter preveriti morebitne puščanje v sistemu. Čiščenje kompresorja je prav tako pomemben del rednega vzdrževanja. Pomembno je tudi redno pregledovanje tlačnih posod, saj lahko nanje nabira rja ali pa so poškodovane zaradi neprevidne uporabe. Vzdrževanje batnih kompresorjev je nekoliko lažje kot pri vijačnih kompresorjih, saj je potrebno le redno menjati olje in zračni filter.