Kamini Koželj


KaminiDanes vse več ljudi v svoj dom umešča kamin, nekateri zaradi njegovega tredovskega videza, spet drugi zaradi prijetne toplote, ki jo oddaja. Že v preteklosti so imeli kamini v kmečkih domovih pomembno vlogo, ki se je povezovala s prijetnostjo in domačnostjo. Tako so  v dolgih zimskih večerih svoj čas ob njem preživljali družinski člani, se greli, kramljali in preživljali prijetne trenutke. Kamini tako še danes v  dom vnesejo pridih domačnosti in topline. Kamini s prasketanjem ognja v prostoru ustvarjajo prijetno klimo in vzdušje.

Danes so kamini v modernih domovih priljubljeni zaradi svojega trendovskega videza kot tudi minimalističnega izgleda, saj so danes domovi opremljeni vse bolj minimalistično in dnevni prostori tako niso več razkošno zapolnjeni z omarami kot je to bilo nekoč. Vendar pa vgradni kamini zahtevajo svoj prostor, kar je dobro upoštevati že med samo gradnjo, saj je potrebno pravilno predvideti premer dimnika kot tudi ostalo. Pred samo vgradnjo kamina se je tako priporočljivo prej posvetovati s strokovnjaki, ki vam bodo pri načrtovanju pomagali in vam ustrezno svetovali. Prav tako so kamini postavljeni v takšen prostor, kjer je mogoče primerno zračenje z vsaj enim oknom, če ne celo več.

Vgradni kamini vam bodo ob pravilnem načrtovanju gradnje služili še leta in leta ter boste z njim v prostor vnesli prijetno in domače vzdušje. S pravilno izbranim kaminom lahko tako v prostoru dosežete prijeten estetski izgled, saj so danes na voljo kamini različnih vrst kot tudi oblik. Za kamin se je priporočljivo odločit, če nam bo njegova pridobitev koristila tako v estetskem kot tudi funkcionalnem smislu, drugače vgradnja kamina ni ravno smiselna. Preden se odločite za vgradnjo se predhodno posvetujte s strokovnjaki in dobro razmislite, kaj boste s kaminom v vašem domu pridobili.