Izpadanje las oziroma plešavost


Izpadanje las zdaj več ni problem. Plešavost ali androgena alopecija, oziroma izpadanje las je pri moških zelo pogosto. Izpadanje las običajno začne pri vsakem 2. moškem, po dopolnjenem 50. letu starosti. Pri ženskah pa izpadanje las začne pri starosti okoli 60 let. Več si lahko preberete tudi na tej povezavi www.izpadanje-las.si/.

Prvi znaki plešavosti se pri moških lahko pojavijo pri 20. letu starosti. Takrat se lasje začnejo postopno tanjšati in pojavijo se spremembe na lasišču. Lasje postajajo kratki, tanki, njihov pigment pa je svetlejši. Izpadanje las se izvaja postopoma, s časom pa napreduje in pojavi se plešavost. Vzroki plešavosti pri moški so si različni, vendar v veliki večini je za izpadanje las težava prav genetika. Moški podedujejo nekaj lasnih korenin, te pa so občutljive na moške hormone. Izpadanje las oziroma plešavost je lahko vzrok uživanja določenih zdravil, kateri vplivajo na naše lasne korenine. Razlog za plešavost je lahko tudi nepravo delovanje ščitnice, prejemanje kemoterapije ali različne operacije. Pri ženskah pa je vzrok za nenadno izpadanje las lahko porod ali nosečnost. Pri ženskah je izguba las lahko dokaj velika, vendar se nikoli ne pojavi popolna plešavost. Kako hitro bo izpadanje las pri moških je odvisno od okoliščin. Poznamo Hamiltonovo lestvico po kateri imamo sedem različnih fraz in po njih določimo stopnjo plešavosti.

Izpadanje las

Plešavost je lahko problem tudi pri najstnikih in mlajših moških, saj ima zunanji videz v tem obdobju zelo velik pomen. Izpadanje las lahko v teh letih pusti posledice tudi na psihi, te pa vodijo v zmanjšanje samozavesti. Moška plešavost je stanje pri katerem se kaže estetska motnja. V prodaji je veliko preparatov, kateri nam obljubljajo vrnitev mladostnega videza ter las. Različni proizvajalci ponujajo razno razne vitamine, šampone, tablete ter losjone, ki nam zagotavljajo hitre ter kratkotrajne rešitve, saj je vzroke za plešavost težko preprečiti. Pri takšnih izdelkih so lahko stranski učinki zelo moteči ali pa celo ogrožajo naše zdravje. Uporabite raje naravne izdelke.