Glivično obolenje nohtov


Glivično obolenje nohtovZ glivičnim obolenjem nohtov, se sreča skoraj vsak peti človek in povzroča številne neprijetnosti. Mnogi glivično obolenje nohtov pripisujejo slabi higieni nog, vendar temu ni tako. Na glivično obolenje nohtov vpliva več dejavnikov, in sicer določene delovne razmere, kjer se več potimo in obutev, ki ni zračna ter mnogi drugi dejavniki, vendar za začetek izpostavimo le ta dva. Zaradi večjega znojenja se pojavi prijetno okolje za razmnoževanje glivic. Več o glivičnem obolenju nohtov najdete na pedimed.si.

Da bi glivični okužbi nohtov kar najbolj izognili si je potrebno po rekreaciji, prhanju, plavanju, kopanju obvezno dobro obrisati noge, še posebno med prsti. Prav tako se je potrebno izogibati bosi hoji po skupnih garderobah, savnah, bazenih in telovadnicah, saj je tam možnost okužbe z glivicami večja. Glivično obolenje nohtov pa lahko prizadene tudi tiste, kateri pazijo na vse omenjene dejavnike, vendar imajo težave z boleznijo perifernega ožilja, sladkorno boleznijo, ortopedskimi nepravilnostmi in imunsko odpornostjo. Glivično se nam lahko okužijo ne le nohti, ampak celotno stopalo.

Glivično obolenje nohtov ni zdravju nevarno, vendar je neprijetno. Ob prvih znakih glivičnega obolenja nohtov, lahko le-te pozdravimo sami s posebnimi medicinskimi preparati. V kolikor z zdravljenjem odlašamo pa glivično obolenje nohtov postane trdovratnejše in zahteva zdravniško obravnavo. Glivično obolenje nohtov prepoznamo po belo ali rumenkasto obarvanem nohtu, zadebeljenem, krhkem, lomljivem in iznakaženem nohtu, kateri sčasoma odstopi. Glivično obolenje nohtov načeloma ni boleče, lahko pa je boleč pritisk na že zadebeljen noht. V kolikor prepoznate kakršnekoli znake glivičnega obolenja nohtov, obiščite Center Pedimed, kjer bodo poskrbeli za temeljito in strokovno obravnavo vašega primera. Svoje delo bodo opravili kvalitetno in strokovno ter vas z ustreznimi preparati rešili glivic na nohtih, tudi trdovratnih. Zato, nikar ne odlašajte in se naročite na preventivni pregled.