Glasbeni Inštrument vam lahko popestri življenje


Glasbeni inštrument je lahko velik del našega življenja. Že od mladih let  se lahko učimo kako igrati glasbeni inštrument. Glasbeni inštrumenti  so glavni vir glasbe, brez njih ni znanih pesmi kot je na primer Mozartova 41. simfonija. Trobenta je ena izmed najstarejših inštrumentov. V 20. letih prejšnjega stoletja je bila trobenta glavni del vsake skladbe.

Trobenta je bila dosti krat uporabljena za opozorila ali pa kot signal za napad med vojno. Velikokrat v filmih vidimo, da se trobenta zaigra pri prihodu kralja ali pa kraljice. Trobente so včasih prisotne tudi na pogrebih, da zaigrajo znano poslavljajočo melodijo. V današnjem času je trobenta inštrument, ki se igra v orkestru.

trobenta

Učenje igranja inštrumenta je zelo lahko. Že od malih nog lahko poslušamo glasbo in posnemamo. Otroku, ki je še majhen lahko kupimo igralni ksilofon. Nato, če vidimo, da otroka glasba zanima, ga lahko vpišemo v glasbeno šolo, v kateri si lahko izbere, kateri glasbeni inštrument bi rad igral. Najverjetneje bo prvi inštrument, ki ga bo otrok igral flavta. Flavta je zelo lahek inštrument in v nekaterih državah je igranje flavte del osnovno izobrazbe. Po nekaj letih igranja si otrok lahko izbere katero koli bolj zahtevno pihalo ali pa trobilo. Po izbiri lahko konča glasbeno šolo in ima možnost nadaljevati izobraževanje v kateri koli srednji glasbeni šoli.

Za svoj glasbeni inštrument moramo zelo skrbeti. V primeru trobente imamo več načinov čiščenja. Med igranjem se slina nabira v notranjosti trobente. Za ta namen ima trobenta na koncu primarne in sekundarne igralne cevi, ki je namenjena znižanju ali zvišanju glasnosti majhno odprtino, skozi katero lahko slina odteče. V trobenti imamo 3 gumbe, ki so vgrajeni v 3 cevi. S temi gumbi igramo note, med igranjem se v ceveh gumbi premikajo. Med igranjem lahko pride do trenja kovin in s tem ne moremo več premikati gumbov. V tem primeru moramo gumbe namazati s posebnim oljem.

glasbeni inštrument

Trobenta lahko čez čas zarjavi, zato moramo del primarne cevi, ki opravlja glasnost, vsake toliko časa namazati s posebnim mazilom, če ne se ne bo več dalo dela odstraniti in ne boste mogli uravnavati tonske višine.

Inštrument je zelo občutljiva stvar, saj lahko zaradi udara ali pa zanemarjenosti preneha delovati. V primeru, da pride do udara, katerega material ne more več prenesti, se lahko inštrument zlomi ali pa nastanejo luknje, ki povzročijo, da igramo nepravilne tone. Zato imajo glasbeni inštrumenti svoje posebne torbe. Torbe so namenjene shranjevanju inštrumenta in vseh pripomočkov, ki so potrebni za oskrbo inštrumenta. Lahko so tudi namenjene za shranjevanje notnih listov.