Dandanes imajo otroci ogromno obšolskih dejavnosti, med katerimi je zelo priljubljen tudi obisk glasbene šole. Vpis v glasbeno šolo Ljubljana je primeren za otroke, ki so dopolnili tri leta in vse do osmega leta. Na začetku gre za glasbeno uvajanje in kasneje se začne otrok učiti še igranja poljubnega inštrumenta. Obstajajo zasebne in državne glasbene šole, ki se med seboj razlikujejo po svojem programu. To pomeni, da lahko vsak starš za svojega otroka izbere tisto glasbeno šolo, ki se mu zdi bolj primerna za njegovega otroka.

Glasbena šola Ljubljana

Zakaj se odločiti za glasbeno šolo?

Obisk glasbene šole je primerna za vse otroke, ki se radi umetniško izražajo. Že najmlajši pokažejo, če so zainteresirani za določen inštrument in glasbo na splošno. Glasbena šola Ljubljana pa ta umetniški čut le še spodbudi. Poleg tega je obiskovanje glasbene šole odlična obšolska dejavnost, ker otrok izkusi drugačen način pouka. Nekateri otroci bodo morda ugotovili, da je glasba pot tista, ki jih bo spremljala celo življenje in bodo morda v tej smeri izbrali tudi svoj poklic.

Zasebna ali javna glasbena šola Ljubljana?

Med javnimi in zasebnimi glasbenimi šolami prihaja do razlik. Medtem, ko se javne glasbene šole držijo javnih programov, pa to za zasebne ne velja. Glasbena šola Ljubljana se drži glasbenih poukov po Edgarju Willemsu. Za te programe je značilno, da na prvo mesto podajajo individualni pristop k pouku inštrumenta. To pomeni, da gre pouk v smeri umetniškega izražanja vsakega otroka posebej.

Zasebna glasbena šola Ljubljana se drži pravila, da mora otrok najprej obiskovati pouk glasbenega uvajanja. Nato pa si otrok izbere inštrument, ki ga želi igrati. Tu se lahko odloča med klavirjem, violino, violo, violončelom, kljunasto flavto, prečno flavto, klarinetom, fagotom in rogom. Poleg igranja inštrumenta pa se učenci učijo tudi solfeggia, da lahko sploh berejo note in se še dodatno izpopolnjujejo v znanju glasbe.