V svetu Bitcoinov in virtualnih valut, kar težko verjamemo, da se še vedno da poslovati z zlatom. Vendar pa je priljubljenost naložb denarja v žlahtne kovine, kot je zlato, v zadnjem času močno narasel. Zlato namreč že tisočletja predstavlja trdno in priznano mednarodno valuto, ki zagotavlja varen prihranek. Ste se morda zato v zadnjem času spraševali koliko je vreden 1 gram zlata? Zanimiv podatek kaže, da Slovenci doma v trezorjih skupno posedujemo več kot 7,5 ton zlata. Je še koga ta podatek vznemiril toliko kot mene?

V zlato lahko vlagamo na dva način, in sicer fizično ali z nakupom delnic podjetja, ki se ukvarja s predelavo in proizvodnjo zlata. In kakšna razlika?  Zlato v fizični obliki ali z drugimi besedami naložbeno zlato je zlato, v obliki palic, kovancev. Najpogostejše vlaganje v Sloveniji je ravno v fizično zlato. Kupovanje naložbenega zlata pa je najpogostejše v Nemčiji, Avstriji in Švici. Ob nakupu fizičnega zlata je le-ta neobdavčen, zato za 1 gram zlata ni potrebno plačevati davka. Slabost nakupa fizičnega zlata pa je zagotovo v visokih transakcijskih stroškov, kjer se lahko 1 gram zlata pri različnih ponudnikih razlikuje tudi za 10 % in več. Zato je ključno, da se pred nakupom zlata dobro pozanimate o ponudnikih. Druga možnost je nakup delnic podjetja. Cene delnic rastejo oziroma padajo enakomerno s cenami za 1 gram zlata.

Vrednost 1 grama zlata je dosti bolj stabilna, kot vrednost papirnatega denarja. Je odlična oblika varčevanja, saj predstavlja dolgoročno naložbo, za njegovo prodajo pa se navadno odločimo šele po tehtni presoji. In čeprav se 1 gram zlata sliši zelo malo, je njegova vrednost vse prej kot to. Je neodvisna od vrednosti denarja in od sprememb na finančnem trgu. Zato je morda pametno razmisliti o nakupu zlata, saj predstavlja pametno naložbo za prihodnost in za vaše naslednje generacije. Pri nakupu pa bodite pozorni, da bo vaš 1 gram zlata, dosegal čistino vsaj 995 tisočink.