Pri nakupu vrat je ključnega pomena, da vemo, čemu bodo namenjena. Če je bila desetletja nazaj ponudba vrat zelo okrnjena, pa danes temu ni več tako. V osnovi vrata delimo na notranja in vhodna, ki se med seboj razlikujejo po načinu odpiranja in zapiranja, izbranih materialih, barvnih kombinacijah in dodatnih funkcionalnostih, kot sta na primer toplotna in zvočna izolativnost vrat.

Ko je govora o notranjih vratih, se te razlikujejo predvsem glede na način odpiranja in zapiranja. Poleg klasičnih vrat poznamo drsna vrata, ki so primerna, ko gre za pomanjkanje prostora za odpiralno površino, in so zelo podobne harmonika vratom. Pri izbiri vhodnih vrat je potrebno vedeti, ali jih boste vgradili v večstanovanjske stavbe oziroma bloke, ali pa gre za enostanovanjske objekte oziroma hiše.

Najpogostejši materiali za izdelavo vrat

Največja dilema, ki se poraja pri izbiri vhodnih vrat, je izbira najboljšega materiala. Jasnega odgovora na to vprašanje ni, saj je najboljši material za vrata tisti, ki ustreza vašim potrebam. Vsak ima svoje prednosti in slabosti.

V zadnjem času narašča predvsem priljubljenost aluminijastih vrat, ki jih odlikuje izjemna obstojnost in eleganca. Aluminij velja za enega najbolj vzdržljivih materialov, zato je življenjska doba takšnih vrat zelo dolga. Lesena vrata so večna klasika, ki daje stavbam stilsko dovršen pečat, je pa zagotovo pomembno, kakšen les izberete. Za izdelavo vrat pa se uporablja tudi PVC, ki je sicer najcenejša opcija, se pa zato odlikuje po nizki teži in visoki zvočni in toplotni izolativnosti.

Funkcije, ki jih morajo opravljati kakovostna vrata

Pri izbiri vrat je pomemben tudi razlog, zakaj jih kupujete. Če gre za novogradnjo, potem je to vsekakor obvezen element stavbnega pohištva. Če pa gre za prenovo, potem razmislite, v čem vam vaša obstoječa vrata ne ustrezajo.

Ljudje se običajno odločajo za menjavo vrat predvsem zaradi njihove dotrajanosti ali večje energetske učinkovitosti stavb. Toplotna izolativnost vrat je v tem primeru tista lastnost, ki je ključnega pomena in bo poskrbela, da toplota ne bo uhajala iz stavbe. Pri izbiri vrat pa ne pozabite tudi na njihovo zvočno izolativnost, ki bo poskrbela, da hrup iz okolice ne bodo motili miru v vašem domu.

Še več modelov vrat in zanimivosti slednjih pa si oglejte na spletni strani inotherm.si.