V zadnjih letih smo priča porastu popularnosti določenega vina, imenovanega vino rose. Gre za vino, ki danes sodi v sam vrh na seznamu poletnih vin in tudi vin za druge priložnosti. Razlog se najverjetneje skriva v tem, da je okus vina rose osvežujoč in lahek, kar ga naredi primernega za osvežitev v poletnih mesecih, a tudi kot spremljavo najrazličnejšim jedem. Vino rose se pogosto postreže ob jedeh, ki vsebujejo morske sadeže, ob različnih solatah, ob jedeh z žara in tudi ob svežem sadju. Zaradi vsestranskosti tega vina, ga je torej mogoče postreči ob najrazličnejših jedeh, zaradi česar se rose pogosto streže na zabavah in piknikih.

vino rose

Iz česa je narejeno vino rose?

Tovrstno vino se pridelujejo iz različnih sort grozdja. Navadno je izbira sorte pogojena z regijo, kjer se vino prideluje. V Avstraliji je tako precej različnih sort grozdja, iz katerih se lahko pridela tudi vino rose. Različne sorte rdečega grozdja so tako shiraz, cabernet sauvignon, modri pinot, tempranillo, gamay, grenache, sangiovese, cinsault in še nekatere druge. Rose je torej praviloma izdelan iz rdečega grozdja, včasih pa se v postopek zmeša tudi belo grozdje, a je to precej redkeje. Od ostalih vin, pridelanih iz rdečega grozdja, pa se vino rose, poleg okusa, razlikuje v sami pridelavi.

Kako se pridela vino rose?

Vino rose se pridela na poseben način, zaradi česar se še dodatno razlikuje od ostalih vin. Pridelava tega vina navadno poteka na enega izmed treh možnih načinov, ki so maceracija, saignée in mešanje. Prvi način, torej maceracija, pomeni, da se med samim proizvajanjem pustijo grozdne koščice še nekaj časa v tekočini. Ko ostanejo koščice dalj časa v stiku s sokom, to prispeva k samemu okusu in pa tudi barvi vina. Saignée metoda pa poteka tako, da med fragmentacijo rdečega vina del soka odteče. Na ta način se ustvari bolj koncentrirano rdeče vino, odtečeni sok pa se naprej uporabi za izdelavo vina rose. Tretji način pridelave je mešanje, gre pa za manj pogost način. Pri tovrstni pridelavi se kombinirajo rdeča in bela vina, da se pridela mešanica vina rose.

vino rose

Kako se ta način pridelave razlikuje od drugih?

Rose vino se prideluje na poseben način, ki se razlikuje od načina pridelave iz belega in tudi rdečega grozdja. Rdeča vina se pridelujejo s pomočjo fragmentacije. Gre za fragmentacijo soka skupaj s kožami in semeni grozdja. Pri proizvajanju belega vina, pa se uporabi samo sok. Vino rose bi težko uvrstili v eno ali drugi skupino, saj se od obeh načinov nekoliko razlikuje. Zato se pogosto ugotavlja, da gre pri rose vinu za pridelavo, ki je nekaj vmes in je specifična ravno za vino rose.

Od kod izvira vino rose?

Rose vino ima precej pestro zgodovino, ki je že stoletja dolga. Izvor tega vina po pričanjih sega v antično Grčijo, kjer se je imenovalo “Rhodon”, kar v prevodu pomeni rose. Popularnost tega vina se je nato iz Grčije razširila še v regijo Provansa v Francijo. Ugled vina rose pa je upadel v 20. stoletju, saj so začeli to vino povezovati z nižje kakovostnimi in masovno proizvedenimi vini. Proti koncu 20. stoletja, pa je ugled tega vina začel zopet naraščati. Ponoven preporod vina rose se pripisuje izboljšavam v tehniki pridelave vina in pa tudi raziskovanju novih sort grozdja. V zadnjih letih pa se popularnost vina rose zopet dviga in postaja pogosta izbira za ljubitelje vina po vsem svetu.

vino rose

Različni okusi vina rose

Rose vino je postalo bolj popularno zaradi izboljšanega načina uporabe, vendar se del razloga skriva tudi v tem, da omogoča to vino širok nabor različnih okusov. Okus vina se tako razširja od osvežujoče suhega, pa vse do sadnega in polsladkega, na ta način pa ustreza najrazličnejšim uživalcem vin. Navadno so vina rose opremljena s svežo kislostjo, zaradi česar so postala popularna pijača v poletnih mesecih. Vino rose pa je na voljo v različnih vonjih in okusih, kot so okus jagode, lubenice, maline, citrusov in cvetne note. Širok spekter okusov tako pomeni, da ustreza različnim željam pivcev, kar je dodaten razlog za prepoznavnost tega vina. Ker se razlikujejo okusi, pa pojavljajo razlike še v sami barvi vina. Ta je lahko bledo rožnata ali globoko rubinasta, ter vseh barvnih odtenkov vmes.

Vino rose je sinonim za poletje

Ker je rose vino znano po svojem lahkem in osvežujočem okusu, gre za priljubljeno pijačo, ki se pogosto naroča v toplih poletnih dnevih. Za to vino pa je značilno še, da ima nižjo vsebnost alkohola, če ga primerjamo z ostalimi rdečimi vini. Zaradi tega dopušča rose daljše uživanje v okusu. Proizvajalcev tega vina pa je danes že veliko. Med bolj znane proizvajalce tako sodijo Francija, Kalifornija, Španija, Italija, Nova Zelandija in še mnogi drugi. Število proizvajalcev pa narašča, ker se veča tudi samo povpraševanje na trgu. Rose je pritegnil že veliko ljubiteljev vina s svojim edinstvenim okusom, z raznolikostjo in tudi s svojo svežino.