Varjenje aluminija


Varjenje aluminijaVas zanima kako poteka varjenje aluminija? Potem ste na pravi strani. Varjenje aluminija je proces, kjer dva kovinska dela stapljamo ter jih tako združujemo skupaj. To delo zahteva veliko natančnosti, potrpežljivosti in veliko izkušenj. Poleg vsega tega pa je najbolj potrebna kakovostna oprema. Z samo enim klikom na dodano povezavo http://varilniaparati.si/varjenje-aluminija boste lahko o tovrstnem varjenju izvedeli še veliko več.

Za varjenje aluminija uporabljamo enosmerni ali izmenični varilni tok. Pomembno je, da tisto področje, kjer bomo varili dobro očistimo. Če želimo, da bo varjenje hitrejše, lahko aluminij najprej predgrejemo na 175 – 200 °C. Nato odstranimo aluminijev oksid z uporabo izmeničnega toka. Za zaščito vara se pri postopku TIG uporablja plin argon. Dolžina elektrod meri od 75 mm do 610 mm. Med elektrodo ter varjencem oblok gori in na varilno mesto dovaja toploto. Elektroda je vstavljena v držalu, kjer okoli nje teče plin, ki tako ščiti zvar in hkrati hladi elektrodo. V talino zvara pa od strani dodajamo material. Varjenje aluminija zahteva obe roki, saj v eni držimo držalo elektrode ter v drugi dodajni material. Če želimo, da je var še bolj kakovosten, je potrebno vzdrževati čistočo celotne opreme in paziti na pravo količino dovedene toplote. Varjenje aluminija se lahko opravlja avtomatsko, polavtomatsko ali ročno.

Za varjenje aluminija je potrebna zaščitna maska s temnim steklom, primerna obleka ter obutev in rokavice. Prostor, kjer varimo mora biti dovolj zračen, vendar brez prepiha, saj so plini nevarni. Za vžig obloka moramo imeti visokofrekvenčni generator, za samo varjenje pa tudi varilni aparat, gorilnik ter jeklenko oziroma vir plina.