Soteskanje je prečkanje kanjona ali soteske kjer se prepleta pohodništvo, plezanje, plavanje in spuščanja po vrvi. Soteskanje raziskuje težko dostopna območja naravne krajine po vodnih poteh, navadno izklesanih skozi skalne formacije. Pri premagovanju struge potokov, tolmunov in slapov udeleženec soteskanja drsi, skače in se spušča po soteski. Dogodivščino soteskanja lahko rezervirate na naslovu https://www.maya.si/soteskanje/

Soteskanje aktivnost je zanimiva predvsem zaradi zabave in pridobivanja izkušenj, pa tudi zaradi zahtevnosti poti in izzivov terena. Za ustrezno varnost pri soteskanju je potrebno uporabiti tehnično ustrezno opremo. Obstaja veliko stopenj soteskanje, v njem pa lahko uživajo vse starosti. Količina vode in število navpičnih ovir sta dejavnika pri določanju težavnosti soteskanja. Nekatere težje in bolj tehnične stopnje soteskanja, kot so na primer skoki, je mogoče spremeniti ali se jim popolnoma izogniti, da postane določena pot bolj prilagodljiva. Soteskanje vključuje veliko skakanja in potapljanja v čudovite tolmune in ne zahteva naprednih veščin. Spuščanje po vrvi vključuje spuste na težjih območjih kjer je obvezna uporaba tehnične opreme. Takšno soteskanje velja za napredno aktivnost.

Najboljši čas za soteskanje oz. canyoning naj bi bil od maja do septembra. Proti začetku poletja so vodostaji običajno višji in temperatura se lahko spreminja. Za bolj izkušene udeležence soteskanja je to odlična priložnost, da preizkusijo zahtevne vidike terena. Sredi poletja ravnovesje med dnevnimi temperaturami in vodo doseže vrhunec in soteskanje avantura postane izjemna dogodivščina za vsakogar.

V senci, po izjemno lepem kanjonu reke, v mrzli vodi medtem ko je zunaj kanjona vročinski val, ljudje neizmerno uživajo. Ko pride jesen, nastopi precej nepredvidljivo vreme. To lahko privede do zelo nevarnih situacij v soteski. Navadno ljudje ne gredo sami v kanjon temveč z licenciranimi podjetji, ki imajo zaposlene ustrezno usposobljene vodiče za točno določene kanjone, saj je za neizkušenega človeka, ki ni seznanjen s potekom kanjona, vodostajem, višino skokov in ostalimi pomembnimi informacijami, lahko soteskanje ena izmed najnevarnejših aktivnosti, pri kateri se lahko pripeti karkoli.