Vas že dolgo časa moti kakšno znamenje na vaši koži, ki si ga želite odstraniti? Gre morda za potencialno nevarno znamenje in vam je zdravnik svetoval, da ga date odstraniti? Obiščite ali pokličite katero od dermatoloških ambulant, ki vam bo predstavila odstranitev znamenj – cena je odvisna od več dejavnikov, zato vam jo bodo povedali po opravljenem pogovoru.


Kožna znamenja ima vsakdo izmed nas – nekateri jih imajo več, drugi manj. Večinoma niso nevarna, v redkih primerih pa so rakava. V tem primeru je odstranitev znamenj nujna, da se rakave celice ne razširijo še kam naprej po telesu. Ljudje pa si kakšno znamenje dajo odstraniti tudi zaradi estetskih razlogov ali ker jih moti pri vsakdanjih opravilih. V ambulantah opravljajo odstranitev znamenj na napotnico, možna pa je tudi samoplačniška odstranitev znamenj – cena storitve se poda na začetku zanimanja za ta poseg. Znamenja se lahko odstrani lasersko ali kirurško. Lasersko odstranjevanje znamenj je najsodobnejša tehnika, gre pa za neinvazivno, nebolečo in varno metodo odstranjevanja nevarnih ali motečih znamenj, ki je tudi dovolj učinkovita, da se znamenje ne pojavi ponovno. Možna pa je tudi kirurška odstranitev znamenj, ki poteka pod lokalno anestezijo in je zato prav tako neboleča. Po vsakem posegu vam osebje poda tudi natančna navodila, kako ravnati po posegu, da se ne pojavijo nove kožne nepravilnosti. Za odstranitev znamenj se je smiselno odločiti, če ta odstopajo od običajnih oblik, ali če vplivajo na vašo samopodobo. Odstranitev znamenj – cena je dostopna vsem samoplačnikom, odvisna pa je predvsem od obsega storitve.


Kot pri vsaki stvari so tudi pri odstranjevanju znamenj možni določeni zapleti, ki pa so odvisni predvsem od vašega splošnega zdravstvenega stanja in lastnosti tkiva, pa tudi od izkušenosti dermatologa, ki opravi poseg. Gre za nenevarne zaplete, kot na primer podaljšanj čas celjenja rane, morebitne pooperativne krvavitve, okužbe ali brazgotine. A če natančno upoštevate vsa navodila osebja, je možnost za pojav teh zapletov izredno majhna.