Dan danes poznamo že veliko rešitev za vse zobne težave. Zobozdravstvo se je v letih že tako močno razvilo, da se za vsako težavo našli rešitev ali pa nadomestek. Zato, ker je tudi toliko težav je v zobozdravstvu več storitev, katere izvaja posameznik. Nekateri se ukvarjajo z boleznimi, nekateri z aparati zobnimi in še bi lahko naštevali. Ena izmed zobnih težav, ki se naredi skoraj vsem razen posameznikom, so modrostni zobje. Ti modrostni zobje so lahko zelo velika nadloga, in povzročajo veliko težav. Pri Lux dental so modrosti zobje- puljenje nekaj vsakdanjega in so strokovnjaki v tem.

modrostni zobje

Modrostni zobje so bili včasih zelo pomembni, ker so v zgodovini z njimi lažje razgrizli surovo meso, korenine in tako naprej. Dan danes pa hrano tako predelamo, da so modrostni zobje postali nepomembni in so se tudi nehali razvijati tako intenzivno. Zmanjšala se je tudi naša čeljust in, ko se modrostni zobje prerivajo na površje nimajo dovolj prostora, kar pomeni, da ne morejo pravilno zrasti. Zaradi tega pride do neznosnih bolečin, ki lahko privedejo v resnejše težave. Ob takih primerih se odločimo za puljenje teh zob. Po navadi zrastejo med 18 in 25 letom starosti, seveda ne vsakemu. Zraste jih štiri in to dva spodaj, ter dva zgoraj.

Modrostni zobje so primerni za puljenje ko povzročajo bolečine in težave, kot so na primer negodna lega v ustni votlini, ko ni dovolj prostora za njihovo rast, ko povzročajo nenehne bolečine, ki se ponavljajo, ko se okoli njih vname tkivo in ko se v njem pojavi globok karies. Odstrani se jih pod lokalno anestezijo, saj so zelo močni in zna boleti. Zato velikokrat vidimo kako pacienti iz ambulante pridejo ven za drogirani od anestezija in govorijo neumnosti katerim se samo smejimo. Naj vas ne bo strah puljenja teh zob, saj vas bo po odnehanju zdravila bolelo le nekaj časa, če pa bodo modrostni zobje ostali v ustni votlini bo ta bolečina trajna in ne bo prenehala.