S poletjem se pričenja vse bolj vroče in sončno vreme, ampak zraven pride tudi problem mrčesa. Čez dan želijo skozi odprto okno priti muhe, zvečer pa komarji. Če torej želite imeti odprta okna, so komarniki nujni. Kupite jih lahko v trgovinah kot je Roltek, lahko pa preprosto naročite komarnike kar preko spleta. Komarnik je namreč najbolj enostavna in uporabna zaščita pred nepovabljenim mrčesom. Omogoča prijetno bivanje v notranjosti in nikoli več vam ni treba skrbeti, da oken zaradi mrčesa ne bi smeli odpirati. S pritrditvijo komarnikov Roltek boste lahko uživali v prijetnem vetriču in svežem zraku, ki bo prišel v notranjost, brez da bi vas zraven prišli obiskat še krilate živali.

komarnik

Komarniki za vsako vrsto oken

Kljub temu, da ima komarnik na splošno gledano eno nalogo in sicer varovati prostor pred mrčesom, se lahko komarniki med seboj precej razlikujejo. Nekateri so namreč namenjeni za okna in drugi za vrata. Zaradi tega so lahko precej velike razlike v velikosti in oblikah komarnikov.

Potem pa se komarniki med seboj razlikujejo tudi glede na vrsto vgradnje. Nekateri so snemljivi in drugi fiksni, pri nekaterih je možnost premikanja mrežice in drugje te možnosti ni. Izbirate lahko med različnimi vrstami mrežic in načina vgradnje, še posebej če gre za novogradnjo.

Ne glede na to, za kakšno vrsto se odločite, komarniki bi morali biti prisotni pri vsakemu oknu, ki ga pogosto odpirate, da si zagotovite prezračevanje, ki bo pozitivno prispevalo k vašemu bivanju v notranjih prostorih.

Rolo komarniki

Rolo komarniki spadajo med najbolj pogoste komarnike za okna. Gre za komarnik, ki je po principu delovanja precej podoben roletam. Ko ga ne potrebujete se preprosto navije v posebno omarico ob oknu. Tako se komarniki ne poškodujejo, ko jih ne uporabljate. Za dvigovanje in spuščanje rolo komarnika, morajo biti nameščena tudi vodila, ki zagotavljajo stabilnost mrežice tudi pri vetrovnem vremenu.

Izbirate lahko med klasičnim komarnikom, komarnikom za strešna okna ali pa se odločite za elektro rolo komarnike. Klasični in komarniki za strešna okna se upravljajo ročno in sicer s klik sistemom odpiranja. Zaključno letev komarnika s pomočjo perlaste verižice preprosto potegnete in ga s potiskom fiksirate na spodnji rob okenskega okvirja. S potiskom se komarnik tudi sprosti. Da ne bi prišlo do poškodb mrežice, imajo vodila sistem zaviranja, da ne pride do nenadnega dviga komarnika.

Z razliko od teh dveh rolo komarnikov, pa se elektro rolo komarnik upravlja s pomočjo stikala ali daljinskega upravljalnika. Elektro rolo komarniki so predvsem primerni za večja panoramska okna, kjer bi bilo ročno upravljanje precej težavno.

Fiksni komarniki

Fiksne komarnike je mogoče pritrditi na vse vrste oken, saj obstajajo različne vgradne možnosti. Njihova najpomembnejša lastnost je ta, da so pritrjeni na okenski okvir in se jih praviloma ne snema dol. Taki komarniki so primerni za tista okna, kjer ne nameravate pogosto posegati ven. Kljub temu, da gre za fiksni komarnik, pa se ga lahko enostavno sname in ponovno pritrdi nazaj na okenski okvir, če je potreba.

Mrežica fiksnega komarnika je nameščena na aluminijast okvir, katerega se nato preprosto pritrdi na okvir okna. Po celotnem obsegu imajo fiksni komarniki dodano ščetko, ki zagotavlja popolno tesnjenje, da skozi okno ne pride noben mrčes.

Drsni komarniki

Drsni komarniki se načeloma uporabljajo za vrata, čeprav se jih lahko uporabi tudi pri panoramskih oknih ali zimskih vrtovih. Namenjeni so zaščiti prehodov na terase, vrtove ali pa balkone. Njihova velika prednost je ta, da se lahko odločite za večje dimenzije, kljub temu pa ni potrebnih dodatnih prečk, ki bi kvarile izgled komarnika. Stabilen okvir namreč omogoča brezhibno delovanje, ne glede na velikost komarnika, odpirate pa ga lahko z rokami ali pa z nogami.

Vgradnja drsnega komarnika je precej enostavna in je primerna za vsaka vrata. Treba je samo paziti, da je levo ali desno dovolj prostora za odpiranje. Drsni komarnik lahko nadgradite s prehodom za živali, kjer se lahko vgradi namenska mrežica, ki je dodatno odporna proti praskanju.

Krilni komarniki

Krilni komarnik se lahko uporabi za vrata ali okna. Ta vrsta komarnika velja za izjemno fleksibilno rešitev zaščite pred mrčesom. Krilne komarnike se odpira tako kot okno oz. vrata, in sicer navzven in navznoter, tako da se krilne komarnike lahko imenuje tudi nihalni komarniki. Poseben sistem pritrjevanja omogoča 120° kot odpiranja in tudi, če komarnik pozabite za seboj zapreti, je izdelan tako, da se po odprtju počasi in tiho, samodejno zapre.

Tako kot pri drsnih komarnikih, lahko tudi pri krilnem komarniku vgradite prehod za živali. Prav tako lahko pričakujete stabilen okvir, ki omogoča dolgo življenjsko dobo mrežice, ki se ne bo zlahka poškodovala. Glede na vaše želje in potrebe lahko izbirate med različnimi tipi mrežic, pa tudi barvami okvirja in vrstami ročajev za odpiranje krilnega komarnika.

Plise komarniki

Za vrata ali večja panoramska okna so primerni tudi plise komarniki. Podobno kot drsni komarniki, se plise komarnike odpira na stran. Razlika pa je v tem, da se plise komarnik pri zapiranju zloži kot harmonika. Tako vam ni treba skrbeti, da imate ob strani dovolj prostora za krilo. Napenjalne vrvice, ki so nameščene po komarniku poskrbijo za stalno napetost, kar omogoča, da se komarnik pri odpiranju in zapiranju ustavi na katerikoli poziciji.