Dodatno zdravstveno zavarovanje vam pomaga, da zaradi bolezni ali nesreče na zaidete v hude finančne težave, ker brez dodatnega zdravstvenega zavarovanja morate vse, česar obvezno zavarovanje ne krije, plačati sami. Zdravstvene storitve, prevoz z rešilcem, operacije in ležanje v bolnici pa niso poceni. Vse to krije dodatno zdravstveno zavarovanje, če ga imate in je od dneva, ko ste ga sklenili, preteklo vsaj tri mesece, da vam začne veljati, zato se zavarujte takoj oziroma, ko vam poteče študentski status.

 dodatno zdravstveno zavarovanje

Dodatno zdravstveno zavarovanje krije na primer boljša zdravila, da vam ni treba doplačevati in zdravila, ki niso na seznamu obveznega zdravstvenega zavarovanja, teh pa je kar precej. Krije vam ležanje v bolnici, če ste tam več kot tri dni, ker le to krije obvezno zavarovanje. Krije tudi prevoz z rešilcem, ki ga morate drugače plačati sami in stane preko 100 evrov, če zdravnik odredi, da prevoz ni bil nujen.

Dodatno zdravstveno zavarovanje ima več različic, nadgradnje in si izberete tistega, ki vam ustreza glede udobja, kvalitete zdravstvenih storitev in vašega budžeta, ki ste ga pripravljeni odšteti za tovrstno zavarovanje. Nadstandardno vam prinese na primer ležanje v bolnici v svoji sobi s televizijo in posebno skrbno nego ter lastno sestro. Dobite tudi veliko bljša in dražja zdravila.

Če se za dodatno zdravstveno zavarovanje ne odločite in pride do nesreče, zdravstvenih težav, operacij, ki niso toliko nujne, vse plačate sami, kar je lahko nekaj sto tisoč evrov, to velja za storitve pri nas ali v tujini, kjer vam zavarovanje tudi velja. Ko ga vplačate, ga boste po treh mesecih že lahko koristili, zato se ne zavarujete šele, ko je kaj narobe, ampak že prej. Če ga ne boste koristili, toliko bolje za vas.

Za vsako leto, ko niste dodatno zavarovani, boste morali plačati 3 % več premije, kot bi jo sicer, če se zavarujete takoj po končani šoli, se pravi v tem letu od zaključka študija.